Kabinet trekt 2 miljard uit voor armoedebestrijding

De begroting voor 2024 is bijna rond. Het kabinet reserveert 2 miljard euro om de groeiende armoede aan te pakken. Dit budget zal onder andere gebruikt worden voor het verhogen van de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget voor mensen met lage en middenhoge inkomens. Dit is aan RTL Nieuws bevestigd door Haagse bronnen. In de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag wil presenteren, gaat vrijwel iedereen erop vooruit.

Vooral mensen met de laagste inkomens zullen sterk profiteren van de plannen van het kabinet. Eerder deze maand bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau dat deze groep in 2024 verder in koopkracht zal dalen als het kabinet niets doet. Met de plannen van het demissionaire kabinet gaan zij juist er ruim twee procent op vooruit.

Er is echter nog een tekort van ongeveer 300 miljoen euro in de begroting waarvoor nog financiering moet worden gevonden. Vanavond zal hierover een definitieve beslissing worden genomen. Mogelijke opties zijn het verhogen van de winstbelasting, het aanpassen van de belastingschijven voor de inkomstenbelasting, bezuinigingen opleggen aan alle ministeries of een kleine belastingverhoging voor iedereen doorvoeren.