Het proces tegen Trump over poging tot kiezersfraude begint in maart 2024

Het proces voor de federale rechtbank tegen de voormalige Amerikaanse president Trump in verband met poging tot verkiezingsfraude begint volgend jaar op 4 maart – de dag voor Super Tuesday en slechts een paar maanden voor de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump is van plan in beroep te gaan tegen deze datum. Voor een andere rechtzaak wordt  volgende week de aanklacht tegen Trump worden voorgelezen.

Tijdens een hoorzitting stelde de verantwoordelijke rechter in Washington 4 maart vast als de eerste dag van de hoorzitting, zoals verschillende Amerikaanse media unaniem meldden. Het proces gaat onder meer over de rol van Trump bij de bestorming van zijn aanhangers op het Capitool op 6 januari 2021. De datum voor de start van het proces is explosief. Op 5 maart, een dag na de nu vastgestelde datum, komt in de VS de zogenaamde 'Super Tuesday' aan – de belangrijkste verkiezingsdag voor de presidentsverkiezingen met stemmen in verschillende staten. Trump wil zich opnieuw kandidaat stellen voor de Republikeinen. Tot nu toe ligt hij in de peilingen ver voor op alle andere Republikeinse presidentskandidaten.

In een eerste verklaring kondigde Trump op zijn ‘Truth Social’-platform aan dat hij juridische stappen zou ondernemen tegen de rechterlijke uitspraak. Ook noemde hij de procedure tegen hem politiek gemotiveerd.

Volgende week hoorzitting van de aanklacht in Georgia
Er zijn vier aanklachten tegen Trump ingediend. In de Amerikaanse staat Georgia zal op 6 september de aanklacht worden voorgelezen wegens beschuldigingen van poging tot verkiezingsfraude. Trump is vrij op een borgtocht van $200.000.

De andere twee zaken betreffen het meenemen en in bewaring nemen van uiterst geheime overheidsdocumenten in Trumps privé-eigendom Mar-a-Lago en de betaling van zwijggeld aan een pornoactrice. De Republikein ontkent alle beschuldigingen en beschouwt ze als een poging van president Biden om Trump buiten de presidentsverkiezingen van volgend jaar te houden. Trump is de eerste ex-president in de Amerikaanse geschiedenis die strafrechtelijk wordt vervolgd.