Grootste zoektocht ooit gestart naar monster van Loch Ness

Het Loch Ness Centre lanceert op 26 en 27 augustus 'The Quest', de grootste zoektocht naar het ongrijpbare monster van Loch Ness in meer dan 50 jaar.

Het Loch Ness Centre en het vrijwillige onderzoeksteam Loch Ness Exploration wil met 200 vrijwilligers wil vaststellen of er echt een mysterieus dier leeft in dit Schotse meer. Daarvoor wordt geavanceerde apparatuur gebruikt zoals drones met thermische scanners, infrarood onderwatercamera's en een speciale onderwatermicrofoon.

De laatste grote zoekactie naar het monster vond plaats in 1972, uitgevoerd door het Loch Ness Investigation Centre. Dit centrum was in de jaren zestig opgericht om bewijs te vinden voor het bestaan van ‘Nessie’. Het onderzoeksteam werd echter in 1977 opgeheven vanwege een gebrek aan resultaten. Een jaar later werden er nogmaals 24 boten met echolood ingezet om het monster te vinden, maar ze kwamen alleen groot puin tegen.

Wetenschappers achten het onwaarschijnlijk dat er een gigantisch reptiel in het zoetwatermeer leeft. Tot nu toe zijn alle waarnemingen gebaseerd op getuigenverklaringen. De eerste vermelding van het monster dateert uit het jaar 565, toen een Ierse monnik beweerde het tegen te zijn gekomen in de Ness, een rivier die uitmondt in Loch Ness. In 1933 beweerde ook een hoteluitbaatster dat ze een ‘walvisachtig dier’ had gezien.

Het Monster van Loch Ness is goed voor de Schotse economie, het zorgt dankzij nieuwsgierige toeristen voor miljoeneninkomsten. 

 Kijk live mee:

" frameborder="0">