Dodental bosbranden Hawaii opgelopen tot 106, duizenden daklozen

Er zijn nu meer dan 100 doden gevallen als gevolg van de natuurbranden op Maui, volgens een videoboodschap van gouverneur Josh Green van Hawaï. Het aantal getelde lichamen staat nu op 106.

“We voelen ons verdrietig door dit verlies”, zei Green. De gouverneur gaf al aan dat het dodental naar verwachting nog verder zal stijgen. Momenteel zijn er slechts vier van de verbrande lichamen geïdentificeerd. Green meldde dat er momenteel ongeveer duizend hulpverleners uit de hele wereld op het eiland zijn om overlevenden te ondersteunen en te zoeken naar mensen die de branden niet hebben overleefd. “Iedereen wil dit trauma genezen, maar het zal tijd kosten”, aldus Green. Het onderzoek in het getroffen gebied is momenteel ongeveer 27% voltooid. Hij sprak ook over zijn contact met president Biden, die volgens hem binnenkort een bezoek zal brengen aan het rampgebied. “Hij zal er zijn wanneer het zware en hartverscheurende werk is gedaan”, zei Green. “Hij wilde het emotionele werk in de rampzone niet verstoren met een bezoek.”

Voor de inwoners van Maui heeft de federale overheid een eenmalige vergoeding van $700 per persoon beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld om te voorzien in hun eerste levensbehoeften in de nasleep van de ramp.

Lahaina, een historische stad met ongeveer 12.000 inwoners, heeft extreem veel schade opgelopen ongeveer 80% van de stad is verwoest. De geschatte schade in Lahaina aan verzekerde bezittingen bedraagt meer dan $3,2 miljard.

In de videoboodschap heeft Green gemeld dat honderden families en duizenden mensen dakloos zijn geworden. Veel van hen worden tijdelijk ondergebracht in hotels.

De omvang van de verwoesting is duidelijk zichtbaar vanuit de lucht.