Winterstormen in augustus hebben helft gewassen bij Franse boer vernield

"Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt een Franse boer die door extreme weersomstandigheden de helft van zijn oogst is kwijtgeraakt. Weken van regenachtig weer gevolgd door storm Patricia begin augustus hebben de oogst in Noord-Frankrijk verwoest.

In de stad Sangatte heeft boer Bertrand Baey de helft van zijn haveroogst verloren door extreem weer. "Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt Bertrand, een boer van de zesde generatie die zijn gewassen sinds 2006 verbouwt. "We hadden midden in de zomer gewoon een winterstorm."

De haver, die nog niet de oogstrijp was, verloor een groot deel van zijn korrels, die door de harde wind op de grond vielen.

Het noorden van Frankrijk zag de afgelopen weken tijdens een stormachtige zomerperiode windstoten tot 80 kilometer per uur en hevige regenval. Het herfstachtige weer in de regio kwam terwijl andere delen van Europa te kampen hadden met hittegolven en hardnekkige bosbranden.

Mislukte oogsten hebben een effect op de veestapel
Terwijl Bertrand gewoonlijk zo'n 3,2 ton haver per jaar oogst, verwacht hij dit seizoen minder dan een ton te oogsten vanwege het ongewone weer. In de gemeente Sangatte viel tussen september en maart twee keer zoveel regen als normaal, zegt Bertrand.

"We konden het water niet naar de zee afvoeren, de velden stonden onder water, ik moest opnieuw inzaaien", herinnert hij zich. "En toen hadden we in het voorjaar extreem droog weer en konden we de planten niet laten opkomen. Het is waar dat het weer helemaal ontspoort."

Als veehouder gebruikt Bertrand 50 procent van zijn haverproductie om zijn koeien te voeren. De andere helft verkoopt hij meestal, wat hem extra inkomsten oplevert. Dit jaar heeft hij amper genoeg haver om zijn dieren te voeren.

De boer hoopt te kunnen profiteren van overheidssteun en oogstverzekeringen om zijn verloren oogst te compenseren.