Afrikaanse Unie: 'Staakt het vuren, Poetins graanvoorraad is niet voldoende'

Afrikaanse staten hebben Rusland opnieuw opgeroepen om vredesbesprekingen met Oekraïne te voeren. Ze deden een beroep op president Poetin op het Rusland-Afrika Forum in St. Petersburg. Maar hij ziet de verantwoordelijkheid in Kiev.

Afrikaanse staten hebben de Russische president Vladimir Poetin opnieuw opgeroepen de oorlog tegen Oekraïne te beëindigen en de graanexportovereenkomst te herstellen. Op het Rusland-Afrika Forum in Sint-Petersburg zei de president van de Republiek Congo, Sassou Nguesso, dat het vredesplan dat door Afrikaanse leiders is gepresenteerd, aandacht verdient. "We roepen nogmaals dringend op tot herstel van de vrede in Europa".

Poetin heeft blijk gegeven van zijn bereidheid om Afrikaanse landen te helpen met graanvoorraden, zei AU-voorzitter Assoumani aan het einde van de Rusland-Afrika-top in St. Petersburg. Dit is echter "niet voldoende".

Gisteren bood Poetin verschillende landen gratis graanzendingen aan. Tegelijkertijd herhaalde hij zijn beweringen dat de westerse sancties die zijn land waren opgelegd, het moeilijk maakten om landbouwproducten te exporteren.

'Graandeal met Oekraïne hervatten'
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft ook verzocht tot een staakt het vuren. "Constructieve betrokkenheid en onderhandelingen kunnen" leiden tot een einde aan de oorlog. Vorige maand presenteerde een groep Afrikaanse presidenten het vredesplan aan Poetin. De Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi riep Rusland op om de overeenkomst over de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee, die ongeveer tien dagen geleden was opgeschort, te hervatten.

Hoewel de Afrikaanse vertegenwoordigers Rusland niet rechtstreeks bekritiseerden, uitten ze op de tweede dag van hun top hun diepe bezorgdheid over de gevolgen van de oorlog, met name voor de voedselprijzen.

Poetin: 'Oekraïne weigert gesprekken'
Poetin zei dat hij het Afrikaanse vredesvoorstel respecteert. Hij is bereid om met Oekraïne te onderhandelen, maar de regering in Kiev weigert te praten. Rusland kan geen van beide partijen dwingen dergelijke gesprekken te voeren. De Russische president beweerde opnieuw dat de achtergrond van het conflict "veiligheidsbedreigingen voor Rusland vanuit de Verenigde Staten en de NAVO" waren.

Moskou weigert terugtrekking van troepen
Het Westen beschuldigt Poetin er herhaaldelijk van niet serieus geïnteresseerd te zijn in onderhandelingen. De Verenigde Staten, Duitsland en andere NAVO-leden hebben Rusland herhaaldelijk opgeroepen om troepen uit Oekraïne terug te trekken - als voorwaarde voor onderhandelingen. Moskou wijst dat af.

De adviseur van het Oekraïense presidentiële bureau, Mykhailo Podoliak, beschreef de uitspraken van Poetin als "zeuren". Onderhandelingen hebben geen zin "omdat de Russische Federatie het internationaal recht en de mondiale veiligheidsorde ondermijnt". Rusland begon een grote, bloedige, niet-uitgelokte oorlog.

'Westen draagt verantwoordelijkheid voor hoge graanprijzen'
Op de vraag van sommige Afrikaanse landen om de graanovereenkomst te hervatten om de gestegen prijzen op te vangen, antwoordde Poetin, net als in het verleden, dat de stijgende wereldmarktprijzen voor voedsel het gevolg zijn van fouten in de westerse politiek. Bovendien slaagde de overeenkomst er niet in om de armste landen ter wereld van graan te voorzien en hield het Westen zich niet aan de afspraak. Donderdag had hij Afrika Russische graanleveringen beloofd.

Rusland wil Afrikaanse staten bewapenen
Vrijdag kondigde hij ook aan dat hij zich militair zou blijven inzetten in Afrikaanse landen. Volgens Poetin hebben 40 Afrikaanse staten een breed scala aan wapens en technologie gekregen. "Sommige van deze leveringen worden gratis gedaan met als doel de veiligheid en soevereiniteit van staten te versterken." Daarnaast nemen vertegenwoordigers van Afrikaanse staten actief deel aan door Rusland georganiseerde militair-technische fora en manoeuvres.

'Russische PR-Show'
Deskundigen betwijfelen daarentegen of Rusland, militair verzwakt door de al meer dan 17 maanden durende oorlog tegen Oekraïne, zijn beloften kan nakomen. Het Westen bekritiseerde de topbijeenkomst als een "PR-show" en als een poging van Poetin om Afrikaanse landen nog afhankelijker te maken van Rusland.

Volgens het Kremlin nemen 49 van de 54 Afrikaanse landen deel aan het Rusland-Afrika Forum in St. Petersburg. De staatshoofden en regeringsleiders kwamen echter uit slechts 17 landen. Dat is beduidend minder dan bij de start in 2019.