Oekraïense militaire functionaris gearresteerd wegens 'verrijking'

In Oekraïne is een voormalige hoge officier gearresteerd op verdenking van corruptie. Volgens berichten in de media wordt de eind juni ontslagen ex-officier beschuldigd van het aannemen van steekpenningen om te voorkomen dat burgers worden opgeroepen voor het leger. Yevgen Borisov wordt onder meer beschuldigd van 'illegale verrijking', aldus het staatsonderzoeksbureau DBR, dat is belast met zaken van corruptie op het hoogste niveau. 

Als hoofd van een militair vervangend districtskantoor in Odessa zou hij tijdens de oorlog voor miljoenen onroerend goed in Spanje hebben gekocht. Hij riskeert tot tien jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. Volgens een verklaring van het presidentieel bureau kreeg opperbevelhebber Valeriy Saluschnyi in juni het bevel de man 'over wie het hele land praat' onmiddellijk te ontslaan.

Internetkrant Ukrayinska Pravda meldde eerder dat familieleden van de militaire functionaris - zijn moeder, schoonmoeder en vrouw - voor miljoenen euro's onroerend goed aan de Spaanse kust en luxe auto's kochten. De overnames zouden eind 2022 zijn gedaan. De zaak was in april al openbaar gemaakt door een ex-parlementslid. Kiev reageerde echter pas na het bericht in de media.

Onderzoekers zeiden dat de verdachte probeerde onderzoekers te ontwijken door telefoonnummers en kentekenplaten te wijzigen. "Er werd twee dagen actief naar hem gezocht, uiteindelijk werd hij ontdekt en gearresteerd na een uitgebreid operationeel onderzoek in Kyiv", aldus de dienst.

De strijd tegen corruptie is een van de voorwaarden van de EU voor de toetreding van Oekraïne. De afgelopen maanden zijn er verschillende spraakmakende invallen geweest in het land vanwege beschuldigingen van corruptie.