Rusland bombardeerde opnieuw Odessa, 2 doden, kathedraal zwaar beschadigd

In Odessa is een orthodoxe kerk zondag bij zonsopgang verwoest door een Russische raketaanval. Een raket scheurde door het dak van het gebouw, waarbij veel van de binnenmuren van de kathedraal instortten. Twee mensen in de kathedraal raakten gewond. Bij de gehele luchtaanval op Odessa werden twee mensen gedood en raakten er achttien gewond.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft zondag gezworen wraak te zullen nemen op de Russische strijdkrachten. "Raketten afvuren op vreedzame steden, op woonwijken, op een kathedraal", zei hij. “Er zal zeker een vergelding komen tegen Russische terroristen voor Odessa. Ze zullen deze vergelding voelen.”

UNESCO heeft zijn diepe ongenoegen uitgesproken over de beschietingen van culturele bezienswaardigheden in Odessa. De Transfiguratiekathedraal werd tijdens de nacht zwaar beschadigd. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld.

De culturele VN-organisatie UNESCO heeft de Russische luchtaanval op de Oekraïense havenstad Odessa, die ook de oude stad, die op de Werelderfgoedlijst staat, getroffen, scherp veroordeeld. In een verklaring zegt de organisatie "diep geschokt" door de beschietingen die "meerdere culturele locaties" troffen. UNESCO-hoofd Audrey Azoulay beschreef de aanval als een "escalatie van geweld tegen (het) culturele erfgoed van Oekraïne".

De kathedraal werd in 1936 verwoest door de Sovjetheerser Josef Stalin en tussen 2000 en 2002 herbouwd naar het origineel. Het dateert uit het einde van de 18e eeuw. Palchuk riep de gelovigen op om zich te verzamelen voor een buitendienst voor het verwoeste deel van de kathedraal en te bidden om bescherming "tegen de Russen".

Het ministerie van Defensie in Moskou ontkende dat een Russische raket verantwoordelijk was voor de schade aan de kathedraal. Volgens het ministerie zou een Oekraïense luchtafweerraket in het gebouw zijn neergestort. 

De aanval leidde tot tal van internationale reacties. De EU veroordeelde de aanvallen op de havenstad, via welke tot voor kort graan werd geëxporteerd, als een oorlogsmisdaad. Paus Franciscus nam zondag Odessa op in een gebed voor vrede. Ook vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk betuigden hun medeleven.