Man (23) krijgt 120 uur taakstraf voor witwassen van ruim 13.000 euro

Een 23-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf, omdat hij in januari 2022 in Amsterdam in totaal 13.270 euro heeft witgewassen. De man werd verdacht van chantage van een vrouw, maar werd hiervan vrijgesproken vanwege 'onvoldoende betrokkenheid'. Wel moet hij de vrouw een schadevergoeding van het volledig witgewassen bedrag betalen. De Rechtbank stelt namelijk dat de man 'geen verklaring heeft voor de herkomst van het geld', dat hij van de vrouw ontving. Zo meldt AT5.

De vrouw betaalde de verdachte geld, omdat er anders 'een seksueel getint filmpje zou worden verspreid en online gezet'. De Rechtbank stelt dat er inderdaad geldbedragen van haar rekening zijn overgemaakt naar de man zijn rekening. In totaal werden er 28 overboekingen gedaan met een totaalbedrag van 13.270 euro, waarbij de bedragen varieerden van 56,00 euro tot 1.000 euro.

"Maar uit het dossier blijkt onvoldoende dat hij betrokken was bij die afdreiging. Evenmin kon worden vastgesteld dat hij wist dat dit geld afkomstig was van afdreiging", aldus de Rechtbank. De man wordt voor dit feit vrijgesproken.

Het totaalbedrag dat de verdachte van de vrouw ontving, zou hij in opdracht van een goede vriend 'hebben doorgestort naar online gokkantoren waar de man zelf ook een account had, naar een andere persoon en ook deels contant opgenomen'.

"Uit het betalingsgedrag van de verdachte blijkt dat hij in de periode van de overboekingen contact heeft gehad met de online gokkantoren, dat hij daar zelf een account heeft aangemaakt en dat hij daar vervolgens ook heeft gegokt", stelt de Rechtbank.

Daarnaast vindt de Rechtbank de verklaring van de man 'niet correct en verifieerbaar, omdat de verdachte niet heeft willen vertellen wie die betreffende goede vriend is'. De man wordt daarom veroordeeld voor witwassen: "Hij heeft geld verworven en in bezit gehad waarvan hij moest vermoeden dat deze door een misdrijf waren verkregen."

Wanneer de man zijn taakstraf van 120 uur niet uitvoert, zal hechtenis van zestig dagen worden toegepast. Mocht de man de schadevergoeding van 13.270 euro niet betalen, 'kan gijzeling worden toegepast voor de duur van 101 dagen' en moet hij alsnog betalen.