De EU mag het 'witte goud' van Chili delven

De Europese Unie heeft een grondstoffenovereenkomst met Chili gesloten. EU-commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Alberto van Klaveren Stork ondertekenden in Brussel een intentieverklaring in de marge van de topontmoeting met 33 Latijns-Amerikaanse landen. Bovenal hopen de Europeanen toegang te krijgen tot de uitgebreide lithiumvoorraden van Chili. 

Lithium wordt ook wel het 'witte goud' genoemd. De grondstof wordt gebruikt voor batterijen, bijvoorbeeld voor mobiele telefoons en elektrische auto's. Met dergelijke afspraken wil de EU zich onafhankelijker maken van China, zo blijkt uit een strategie uit maart. De winning van lithium in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is echter controversieel. Milieuactivisten geven het de schuld van het dalende grondwaterpeil.

Het gehoopte vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay is nog niet tot stand gekomen. Er zal "geen doorbraak zijn in de Mercosur-overeenkomst" op de Latijns-Amerikaanse top, aldus EU-chef Josep Borrell. Maar hij hoopt tegen het einde van het jaar een akkoord te bereiken.

De EU wil de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren met de vier landen van Zuid-Amerika. Frankrijk, Oostenrijk en andere landen dringen echter aan op strenge milieuregels voor Zuid-Amerikaanse boeren om hun eigen boeren te beschermen. Critici vermoeden dat hier protectionisme achter zit.

Tijdens de top heeft de EU volgens Borrell een voorstel over milieukwesties ingediend, waarop de Latijns-Amerikaanse landen hebben gereageerd met een tegenvoorstel. Beide moeten nu de basis vormen voor verdere onderhandelingen.