Poels boekt eerste Nederlandse ritzege in Tour de France

Wout Poels heeft voor de eerste Nederlandse etappeoverwinning in de Tour de France 2023 gezorgd. De 35-jarige klimmer van Bahrain-Victorious reed op de voorlaatste klim Wout van Aert uit zijn wiel en won met meer dan twee minuten voorsprong.

Wout Poels maakte deel uit van een grote kopgroep van maar liefst 35 renners, met onder mee zijn ploeggenoot Mikel Landa, Thibaut Pinot, Marc Soler en Wout van Aert. De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton nadat voorin in het peloton een grote valpartij was. Jonas Vingegaard kon net ontsnappen aan de valpartij.

Na de valpartij kreeg de kopgroep meer dan acht minuten en was duidelijk dat de winnaar in de grote kopgroep zat. Op meer dan vijftig kilometer van het einde versnelde Soler bergop. De Catalaan reed enige tijd alleen vooruit, maar na een versnelling van Van Aert zou hij samen met Poels en Krists Neilands. Laatstgenoemde viel in de afdaling weg en ook Soler had het in de afdaling lastig en begon met een kleine achterstand op Van Aert en Poels aan de voorlaatste klim.

Op de steile klim toonde Poels zijn klimmersbenen. Hij reed Van Aert direct uit het wiel en ook Soler kon niet aansluiten, waardoor de Limburger onbedreigd naar de ritzege reed. Hij won met meer dan twee minuten verschil op de nummer twee Van Aert.

In de strijd om het klassement voerde UAE in dienst van Tadej Pogacar het tempo op, waarna Pogacar in de laatste kilometer met een aanval zelf probeerde. Vingegaard gaf in vergelijking met de eerdere bergritten geen krimp en zat direct op het wiel van zijn rivaal en kwamen gezamenlijk over de finishstreep, waardoor Vingegaard nog altijd in het geel staat. Hij heeft tien seconden voorsprong op Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com