Rusland gebruikt oude voertuigen als 'rollende bommen'

Volgens de Britse inlichtingendienst gebruikt Rusland geïmproviseerde 'voertuigbommen' in de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. In juni waren er berichten dat Russische troepen verouderde pantservoertuigen met enkele tonnen explosieven als rollende bommen hadden gebruikt, aldus het Ministerie van Defensie in Londen. De bemanning sprong waarschijnlijk na het wegrijden uit het voertuig.

De meeste Russische 'voertuigbommen' zijn gemeld rond Marjinka in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, aldus de dagelijkse update van het ministerie van Defensie. De Britten leggen verband met de komst van eenheden uit de Russische republiek Tsjetsjenië in de Noord-Kaukasus. De incidenten deden zich voor nadat Tsjetsjeense troepen de regio kwamen versterken, schreef het ministerie. Het wees er ook op dat de strijders ervaring hadden met geïmproviseerde explosieven uit de Tsjetsjeense oorlogen in de jaren negentig.

Het Ministerie van Defensie in Londen gelooft dat de meeste van deze geprimede Russische voertuigen "vrijwel zeker" ontploften voordat ze hun bestemming bereikten als gevolg van antitankmijnen en beschietingen. Deze explosieven veroorzaakten echter "extreem grote explosies" die waarschijnlijk een psychologisch effect zouden hebben op de strijdkrachten ter plaatse.