EU wil voedselverspilling tegengaan

In de EU moet minder voedsel worden weggegooid. De Europese Commissie heeft een wetsontwerp ingediend dat zowel particuliere consumenten als productiebedrijven zou verplichten voedselverspilling tegen te gaan.

De Europese Commissie wil er bij wet voor zorgen dat er minder voedsel bij het afval belandt. In 2030 moet de hoeveelheid weggegooid voedsel in alle EU-lidstaten zijn afgenomen. Maar zowel de landen als het EU-Parlement moeten hiermee nog akkoord gaan.

Het wetsontwerp van de Europese Commissie richt zich in de eerste plaats op particuliere consumenten, maar ook op detailhandel en restaurants. Hier moet de hoeveelheid weggegooid voedsel de komende zes en een half jaar met 30 procent worden verminderd. Bij de productie en verwerking van voedsel streeft de EU naar tien procent minder voedselverspilling in 2030

Brussel ziet voordelen voor zowel het milieu als de portemonnee
Zoals de Europese Commissie in haar ontwerp schrijft, heeft het verminderen van de hoeveelheid weggegooid voedsel drie voordelen: ten eerste is het gunstig voor de voedselzekerheid, ten tweede kunnen bedrijven en consumenten geld besparen en ten derde wordt het milieu minder vervuild door dit afval.

Volgens de Europese Commissie wordt er in de EU elk jaar bijna 59 miljoen ton voedsel weggegooid. Dit komt overeen met een hoeveelheid van ongeveer 131 kilogram per hoofd van de bevolking en een financiële waarde van ongeveer 132 miljard euro.