Ex-MAGA (70): 'gebruik mij niet voor politieke doelen, ik was gewoon schuldig'

Een zelfbenoemde 'ex-MAGA-oma' die veroordeeld is in verband met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 vroeg voormalig president Donald Trump om haar zaak niet te misbruiken voor politieke doeleinden. (MAGA- Make America Great Again)

De 77-jarige Trump herplaatste een bericht op Truth Social met de tekst: “Amerikaanse rechtvaardigheid: 69-jarige oma met kanker kreeg zwaardere straf omdat ze in het Amerikaanse Capitool liep dan Hunter Biden voor het delen van geheime documenten met buitenlandse regimes en omkopingsregelingen van meerdere miljoenen dollars.” En reageerde hierop met "Vreselijk!".

Pam Hemphill reageerde maandag op deze reactie via Twitter en schreef: “Alsjeblieft @realDonaldTrump, gebruik me nergens voor, ik ben geen slachtoffer van Jan 6, ik pleitte schuldig omdat ik schuldig was! #StopTheSpin ”.

Hemphill, nu 70, werd op 3 augustus 2021 gearresteerd en pleitte in januari schuldig aan onwettig paraderen, demonstreren of protesteren bij het Capitool. Ze werd op 24 mei 2022 veroordeeld tot 60 dagen gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Ze werd ook veroordeeld tot het betalen van $ 500 aan schadevergoeding. 

Aanklagers zeiden dat Hemphill haar mede-Trump-aanhangers aanmoedigde om naar Washington te gaan voor de 45e presidentsbijeenkomst 'Stop the Steal' waaruit de bestorming ontstond, en schreef op haar Facebook-pagina van 28 december 2020: "Het wordt geen FUN Trump-bijeenkomst die is gepland voor 6 januari, het is een oorlog! De strijd om Amerika is echt, kom opdagen. Ik wil je excuses niet horen! We hebben geen tweede kans, als er miljoenen en ik bedoel miljoenen komen, hebben we misschien een kans!"

Hemphill plaatste eerder een foto van zichzelf met een pistool met als onderschrift: “Gelukkig nieuwjaar! Op weg naar Washington DC op 6 januari!” Ze zegt nu dat de foto een grap was en dat het wapen een plastic replica was.

Op 4 maart bekritiseerde Hemphill de behandeling van de zaak van Hunter Biden door het ministerie van Justitie door te tweeten: “Laat dit bezinken - ik heb een misdrijf begaan omdat ik in het Capitool aanwezig was was, ben veroordeeld tot 60 dagen gevangenisstraf, had geen strafblad, doe niet aan middelenmisbruik en heb borstkanker; en de zoon van Biden loopt vrij rond!”

Hemphill vertelde The Daily Beast dat haar broer haar een vliegticket naar Washington had gekocht om haar op te vrolijken tijdens haar kankerbehandeling, en schreef haar acties op 6 januari toe aan een combinatie van opwinding en het effect van pijnstillers. Ze vloog de volgende dag terug naar Idaho.

"De FBI was heel goed voor me", zei ze. “Ze hebben gewoon hun werk gedaan." Hemphill diende haar 60 dagen uit in de federale gevangenis in Dublin, Californië, waar ze omringd was door 'kartelvrouwen' die 'Trump haten' vanwege zijn eerdere aanvallen op Mexicaanse immigranten. 

Toen Hemphill naar huis terugkeerde, probeerden familieleden haar ervan te overtuigen hoe ver ze was afgedwaald. “Ze vertelden me: 'Pam, je zit in een sekte. Daar moet je echt uit zien te komen... We geven echt om je, je zit vast in een sekte", vertelde ze.

Hemphill zei dat ze bereid was naar haar familie te luisteren, aangezien ze haar eigen bedenkingen had over Trump. "Ik vond het sowieso nooit leuk hoe hij met mensen praatte," zei ze. 'Hij is onbeleefd. Hij is erg gemeen tegen mensen.” 

Ondertussen hoorde Hemphill de verhalen aan van andere MAGA-deelnemers aan de bestorming over "al hun slachtofferschap, gaslighting". "En ik zei: 'Wacht, wacht, wacht. Jongens, de agenten waren aardig tegen me. Ik begrijp niet waar jullie het over hebben. Ik begon al hun leugens en verhalen in te zien." Uiteindelijk, zei Hemphill, kwam ze in april tot haar uiteindelijke realisatie. "Ik begon de verhalen tegen te spreken en te ontkrachten waardoor ze kwaad werden op mij en een lastercampagne tegen me begonnen," vertelde Hemphill. "Dat ik een federale agent was. Dat ik Antifa was. Gewoon dom gelul, van middelbare school niveau."

"Ik ben geen slachtoffer," benadrukte Hemphill. "Ik pleitte schuldig omdat ik schuldig was, punt. Ik bedoel, ik was op verboden terrein. Ik had een keuze, ik had weg kunnen gaan."

Trump zelf is nog niet vrijgesproken van de bestorming van het Capitool. Minstens vijf agenten van de geheime dienst hebben tegen hem getuigd voor een federale grand jury die nadenkt over mogelijke aanklachten tegen Trump over de rellen, volgens meerdere rapporten.

Ten minste 1.051 personen zijn aangeklaagd voor hun rol in de bestorming van het Capitool, volgens een telling van de Associated Press.

Ondertussen zal Hunter Biden naar verwachting schuld bekennen aan twee misdrijven voor het opzettelijk niet betalen van zijn federale inkomstenbelasting en een voorlopige ontheffingsbeschikking accepteren voor het illegaal bezitten van een vuurwapen terwijl hij verslaafd was aan drugs. Een hoorzitting over zijn zaak is vastgesteld voor 26 juli in de federale rechtbank van Wilmington, Del.