Wagner-baas Preghozin dreigt Kremlin met terugtrekking uit Bachmut

Yevgeny Prigozhin beschuldigt herhaaldelijk de Russische militaire leiding van tegenwerking en dreigt nu zijn huurlingen terug te trekken. De reden: de beloofde munitie is niet geleverd door het leger.

De oprichter van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, dreigt de regering in Moskou met terugtrekking uit de omstreden stad Bakhmut wegens gebrek aan munitie. "Als Wagner zich nu terugtrekt uit Bachmut, zal het hele front instorten", zei Prigozhin in een video die op Telegram werd gepubliceerd. "De situatie zal niet prettig zijn voor militaire formaties die de Russische belangen beschermen."

De video is gepubliceerd op een kanaal dat Prigozhin-nieuws verspreidt en zich identificeert met de Wagner-groep. Dit is echter niet zijn gebruikelijke persdienstkanaal. Zondag zei Prigozhin op zijn officiële Telegram-kanaal dat de meeste munitie die in februari aan zijn troepen was beloofd, nog niet is geleverd. "Op dit moment proberen we erachter te komen wat dit veroorzaakt: is het gewone bureaucratie of is het verraad." 

Prigozhin bekritiseert regelmatig het militaire leiderschap van Rusland en levert daarmee indirect ook kritiek op minister van Defensie Sergei Shoigu. Kremlinchef Vladimir Poetin is tijdens de oorlog afhankelijk van de diensten van zijn huurlingen. De Wagner-groep speelde een sleutelrol in het Donbass-offensief richting Bakhmut. Afgelopen vrijdag maakte Prigozhin bekend dat Bachmut bijna volledig omsingeld was en dat er maar één weg open stond voor Oekraïense troepen. "De tang gaat dicht", zei hij in een online video.

Moskou probeert Bachmut al maanden te veroveren. De inname van de stad in de regio Donetsk zou het eerste grote succes zijn van het Russische winteroffensief, nadat het Kremlin afgelopen najaar honderdduizenden reservisten heeft opgeroepen. Rusland hoopt dat de verovering van Bakhmut een belangrijke stap zal zijn in de richting van de verovering van de rest van het omringende industriegebied van Donbass.