Wat maakt de Leopard 2 zo krachtig in vergelijking met andere westerse tanks?

Na weken van toenemende politieke druk van binnen en buitenland, heeft Duitsland ermee ingestemd Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen, een mogelijk keerpunt voor het zwaar bevochten land in zijn slopende, langdurige strijd tegen Rusland.

Duitsland zal Kyiv voorzien van 14 Leopard 2 tanks en bijbehorende munitie uit zijn nationale voorraden, evenals de nodige training om ze op het slagveld te bedienen. Door deze beslissing hebben ook andere Europese landen groen licht gekregen voor de export van deze tanks van Duitse makelij naar Oekraïne. 

Maar wat maakt de Leopard 2 tanks precies zo belangrijk?
De Leopards zijn ontwikkeld door Krauss-Maffei Wegmann (KMW), een in München gevestigd defensiebedrijf, en worden gebruikt door verschillende Europese landen, waaronder Polen, Spanje, Griekenland, Finland, Zweden, Denemarken en Zwitserland, evenals andere landen zoals Canada en Turkije.

Volgens KMW zijn er vier modellen van Leopard 2: A4, A5, A6 en de nieuwste aanwinst, de A7+, die het bedrijf omschrijft als 'de meest geavanceerde gevechtstank ter wereld'. Duitsland stuurt de A6-versie, die een maximumsnelheid van 70 km/u, een bereik van 450 kilometer, een 120 mm kanon met gladde loop en een 7,62 mm machinegeweer heeft.

De Leopard is "behoorlijk krachtig met betrekking tot vuurkracht. De tank kan dus over een behoorlijk groot bereik afvuren waarbij men kan kiezen uit verschillende soorten munitie naar gelang het beoogde doelwit," vertelde Dr. Christian Mölling, hoofd van het Centrum voor Veiligheid en Defensie bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (DGAP), aan Euronews.

"Het heeft een zeer geavanceerd pantser, wat ook belangrijk is voor de tankbemanningen. Als je niet bang hoeft te zijn tijdens beschietingen, biedt dat een groot psychologisch voordeel voor de bemanning".

"En het derde punt is het manoeuvreren", voegde Mölling eraan toe. "Het is een behoorlijk snel voertuig. Dit geeft je dus ook een zeker tactisch voordeel bij het vrij snel in- en uitrijden, maar ook bij het overbruggen van afstanden in een vrij kort bereik."

Logistiek gezien bieden de Leopards een belangrijk voordeel ten opzichte van de Amerikaanse M1 Abrams en de Britse Challenger 2: grotere voorraden van onderdelen. "Het zijn reserveonderdelen, het is reparatie, onderhoud en revisie die moeten worden gedaan. En daar is de voorraad van Leopard veel groter van", aldus Mölling. "Zelfs door simpelweg tanks te kannibaliseren, kun je reserveonderdelen verkrijgen. Het aantal opties dat je hebt om ze te bedienen is dus veel eenvoudiger."

Oekraïne schat dat het 300 westerse tanks nodig heeft om een tegenoffensief te lanceren dat Rusland terug kan duwen naar de vooroorlogse linies.

KMW zegt dat het tot nu toe 3.500 Leopard-eenheden over de hele wereld heeft geleverd. Westerse landen zullen ervoor zorgen dat hun eigen militaire capaciteiten niet worden verzwakt door de voortdurende leveringen aan Kyiv. De oudste modellen Leopards zullen waarschijnlijk naar Kyiv worden gestuurd, terwijl Europese regeringen werken aan het upgraden en/of aanvullen van hun eigen resterende tankvoorraad. Landen zullen heel snel een beslissing moeten nemen over het aanvullen van hun tanks. "Tegelijkertijd moet men beslissen welk type tanks een belangrijk militair verschil zullen maken in de toekomst, wat ook gecompliceerder wordt door de oorlog in Oekraïne", zei Mölling. "De logistiek in een grote oorlog is een hoofdpijndossier en kan een ware nachtmerrie worden voor de strijdkrachten in de frontlinie".