Medvedev waarschuwt voor nucleaire oorlog bij nederlaag in Oekraïne

De Russische ex-president Dmitry Medvedev waarschuwt voor het gevaar van een nucleaire oorlog. "De nederlaag van een kernmacht in een conventionele oorlog kan leiden tot een kernoorlog", zei president Vladimir Poetin's naaste vertrouweling en plaatsvervangend voorzitter van de machtige Veiligheidsraad van Rusland. "Kernmachten hebben nog nooit grote conflicten verloren waarvan hun lot afhangt."

De NAVO en andere defensieleiders moeten de risico's van hun acties zorgvuldig afwegen. Tijdens zijn tijd als president tussen 2008 en 2012 presenteerde Medvedev zich als een hervormer. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wordt er vooral over hem gesproken als ophitser. 

Volgens de woordvoerder van het presidentieel bureau, Dmitry Peskov, zal Rusland zijn doelen op de een of andere manier bereiken. Hoe eerder Oekraïne de eisen van Rusland accepteert, hoe sneller het conflict kan worden beëindigd. "En hoe sneller het Oekraïense volk kan herstellen van deze tragedie die het regime in Kyiv heeft ontketend", zei Peskov tegen de pers.

Rusland waarschuwde Oekraïne om de Krim niet aan te vallen. "De loutere discussie over het bewapenen van Oekraïne om Russisch grondgebied aan te vallen is gevaarlijk", zei Peskov. "Dit betekent een nieuwe wending in het conflict en dat voorspelt niet veel goeds voor de wereld en de Europese veiligheid."

Rusland annexeerde het schiereiland in 2014. Internationaal wordt de illegale annexatie niet erkend. The New York Times meldde dat de Verenigde Staten misschien Oekraïne ondersteuning willen bieden als ze besluiten de Krim aan te vallen.

Peskov benadrukte de discussie in het Westen over de levering van zware wapens aan Oekraïne als zeer gevaarlijk te classificeren. Tegelijkertijd beperkte hij de nucleaire dreigingen naar het Westen van de voormalige Russische president Dmitry Medvedev.

Peskov verwierp speculaties dat Moskou zijn nucleaire doctrine zou aanscherpen. De vraag rees na de verklaring van Medvedev dat de nederlaag van een kernmacht in een conventionele oorlog een kernoorlog zou kunnen uitlokken. Kernmacht Rusland heeft herhaaldelijk verklaard een overwinning te willen behalen in de oorlog in Oekraïne.