Biatleet BÝ domineert achtervolging, Simon wint mooie vrouwenwedstrijd

De World Cup biatlon heeft de eerste volledige week achter de rug: in het goed koude Finse Kontiolahti werd de boel afgerond met de achtervolgingen bij de mannen en vrouwen, zoals altijd gebaseerd op de uitslagen van de sprint een dag eerder - vier schietbeurten, twee keer liggend en twee keer staand.

Mannen
Als winnaar van de sprint mocht Johannes Thingnes Bø als eerste vertrekken en over de spannend in de wedstrijd kan het vrij kort blijven: Bø domineerde vooral in de eerste helft, en in de tweede helft zorgden schietmissers voor de concurrentie ervoor dat zijn drie missers niet afgestraft werden. De Noor werkte de hele wedstrijd alleen af en pakte een overtuigende zege, ondanks drie missers in twintig schoten.

Achter Bø was het vooral zijn landgenoot Sturla Holm Lægreid die de tweede plek in handen had. Na de derde schietbeurt, waar hij zijn eerste misser noteerde, werd hij achterna gezeten door de Fransman Emilien Jacquelin, die nog foutloos was. Bij de laatste schietbeurt schoot Jacquelin er echter twee mis en hield Lægreid het bij één misser, waardoor plek twee voor hem was. Jacquelin pakte de derde plek, vrij ruim voor Sebastian Samuelsson uit Zweden. Een sterke prestatie was er verder nog voor de Litouwer Vytautas Strolia, van de 22e naar de 11e plek, en de Belg Florent Claude - van 26e naar 14e. De Oekraïner Anton Dudchenko spande echter de kroon: hij startte als 59e en bolde als 18e al over de meet.

Vrouwen
In tegenstelling tot bij de mannen werd het veld bij de vrouwen redelijk opgeschud bij de eerste twee - liggende - schietbeurten. De Italiaanse Lisa Vittozzi startte als tweede en had halverwege na tien treffers del eiding, voor landgenote Dorothea Wierer en de Oostenrijkse sprintwinnares Lisa Theresa Hauser, die al wel een misser had laten noteren. De verrassende nummer vier van de sprint, Emma Lunder uit Canada, zat er ook nog bij en samen met de vanaf plek zestien gekomen Française Julia Simon werd dat richting schietbeurt drie de leidende groep.

Bij die derde schietbeurt haakte Hauser met nog twee missers af, terwijl de van plek twaalf gekomen Zweedse Elvira Öberg in de buurt begon te komen. Bij de vierde en laatste schietbeurt bleven alleen Simon en Wierer foutloos, waarna de Française in de slotronde de snelste langlaufster bleek en de winst pakte. Vittozzi en Lunder werden nog bijgehaald door Öberg, die nog een prima derde plek pakte. Vittozzi en Lunder werde vierde en vijfde, voor de van plek 24 en 22 gekomen Caroline Colombo uit Frankrijk en Marketa Davidova uit Tsjechië.