Iwasa wint prima laatste F2-race van 2022, Nederlands MP pakt ook teamkampioenschap

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zondag het seizoen in de Formule 2 afgesloten. De hoofdrace in het Midden-Oosten zorgde voor flink wat drama en mooi racen én voor een goede partij Nederlands succes.

Het team van DAMS nam de eerste startrij in beslag, met Red Bull-junior Ayumu Iwasa op poleposition en Roy Nissany naast hem. Theo Pourchaire volgde, samen met kampioen Felipe Drugovich en voor Jack Doohan, Logan Sargeant, Dennis Hauger, Amaury Cordeel, Liam Lawson en Richard Verschoor.

Iwasa en Nissany duelleerden even om de leiding, maar bleven in positie, terwijl Drugovich en Hauger opschoven naar de derde en vierde plek, voor Pourchaire, Lawson en Sargeant - Doohan zakte op de mediumbanden terug van de vijfde naar de tiende positie.

Na de eerste ronden wist Drugovich langs Nissany te gaan, terwijl Pourchaire Hauger passeerde. De Noor ging net als Lawson na acht ronden naar binnen voor nieuwe mediumbanden en ondertussen ging Pourchaire ook langs Nissany naar de derde plek, alvorens zelf net als leider Iwasa zijn stop te maken.

Drugovich kwam kort daarna ook binnen en kwam achter Iwasa en vóór Lawson terecht, die op zijn beurt voor Hauger en Pourchaire reed. Na een paar ronden op de mediumbanden ging Pourchaire langs Hauger en na 26 van de 33 ronden kwam de belangrijkste stop: Doohan kwam vanaf de leiding binnen voor zachte banden.

Doohan kwam voor Hauger op plek vijf de baan weer op en kon zo op zijn veel betere banden gaan knokken voor de winst, maar dat duurde nog niet één bocht: zijn linkervoorwiel zat niet goed vast en liep er af, dus zijn race was voorbij. Iwasa had zo gewoon de leiding, voor Drugovich, Lawson, Pourchaire en Hauger.

Voor Pourchaire kwam het seizoen ook op een tragische manier tot een einde: uit het niks gaf zijn auto de geest, waardoor het Nederlandse MP Motorsport ook nagenoeg zeker was van de teamtitel. MP-coureur Drugovich deed in de voorlaatste ronde een poging bij Iwasa, maar de stilgevallen Ollie Caldwell zorgde voor een virtual safety car.

Drugovich deed in de laatste ronde nog een allerlaatste poging buitenom bij Iwasa, maar de Japanner verdedigde met hand en tand én met succes. Iwasa pakte zo de laatste zege van het jaar, voor Drugovich en Lawson. Verschoor finishte als zevende, MP Motorsport pakte na Drugovich' rijderstitel ook het teamkampioenschap.