Bolsonaro komt verkiezingsfeestje vieren rond begrafenis Elizabeth

De Britse koningin Elizabeth II overleed vorige week en wordt morgen, maandag 19 september, begraven. Koningen, koninginnen, presidenten, prinsen, premiers en allerlei ander belangrijk volk trekt deze dagen naar de Britse hoofdstad om de 96-jarige monarch de laatste eer te bewijzen.

Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is van de partij, hij arriveerde zondag. Geen beter moment voor een verkiezingsfeestje dan wat wellicht de grootste begrafenis in de wereldgeschiedenis gaat worden, zo zal de controversiële leider wellicht gedacht hebben, getuige zijn optreden zondag.

Bolsonaro is op het moment verwikkeld in de beslissende fase van een hevige verkiezingscampagne tegen oud-president Lula. In Londen werd hij feestelijk onthaald door vele Brazilianen, gekleed in Braziliaanse (voetbal)shirts: tegenwoordig hét teken van steun voor Bolsonaro, en niet meer van steun voor het land an sich.

Bij de Braziliaanse ambassade stond hun Messias hen nog even te woord. Daarbij ging het uiteraard héél even over de begrafenis van een van de meest invloedrijke figuren van de afgelopen honderd jaar, het moest immers wel even genoemd worden, maar vooral over de verkiezingen: "We zijn hier voor de koninklijke familie en de Britten", zo opende Bolsonaro.

Vervolgens kwam zijn belangrijkste punt, namelijk de verkiezingen, naar boven: "Deze bijeenkomst staat voor wat er écht aan het gebeuren is in Brazilië, waar we de toekomst van ons land moeten kiezen. We weten wie tegenover ons staan en we weten wat ze voor ons land willen", doelend op zijn irreële angst voor communisme, "maar onze vlag zal altijd groen en geel blijven", besloot Bolsonaro het korte verkiezingsfeestje rondom Elizabeth's dood.