Bobsleeër Friedrich schrijft historie met tweede olympische gouden dubbel op rij

Op de Olympische Spelen van Beijing is zondag het bobsleeën afgerond. Op het koningsnummer, de viermansbob, werden de laatste twee runs afgewerkt, met wederom een Duitse strijd om het goud.

De laatste dag begon met een Duits 1-2'tje na twee runs: de slee van Francesco Friedrich stond op de eerste plek, die van Johannes Lochner volgde op slechts drie honderdsten. Justin Kripps stond met zijn Canadese slee op 0,38 seconden in poleposition voor brons, met als voornaamste uitdagers de teams van de Duitser Christoph Hafer (+0,55) en de Let Oskars Kibermanis (+0,56).

Friedrich liep met zijn run uit op Lochner: het gat werd 0,20 seconden, ogenschijnlijk te groot om in de vierde run nog goed te maken. Kripps' achterstand liep op naar 0,65 seconden, maar hij werd wel op acht honderdsten gevolgd door Hafer, die een gooi deed naar een toch wel verrassende Duitse sweep. Met 0,80 seconden achterstand zat ook Kibermanis nog in de strijd om brons - de Britse slee van Brad Hall volgde pas op 1,17 seconden.

Hall en zijn mannen verstevigden hun positie ruimschoots in de beslissende vierde run, Kibermanis en co gingen er 0,45 seconden onderdoor. Met 0,12 seconden voorsprong deed Hafer een gooi naar het brons, maar Kripps wilde van niks weten: de Canadees was zes honderdsten van een seconde sneller en verzekerde zich zo van een medaille, met nog twee Duitse teams te gaan.

Lochner was 0,42 seconden sneller en dus was Duits goud gewoon een feit, waarna Friedrich het met remmers Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller afmaakte: met 0,37 seconden pakten zij het goud en schreven ze geschiedenis. Meerderen kwamen door de jaren heen in de buurt, zo pakte André Lange na dubbel goud in 2006 ook goud en zilver in 2010, maar Friedrich is de allereerste in bijna een eeuw olympisch bobsleeën die op twee achtereenvolgende Spelen goud won in de tweemans- én viermansbob.

Ivo de Bruin sloot een vrij dramatisch olympisch optreden af door zich niet voor de top-20 en dus de vierde run te plaatsen: met Dennis Veenker en Jelen en Janko Franjic kwam hij niet verder dan de 26e plek, alleen de tweede Italiaanse slee en die van Jamaica zat er nog achter.