Kabinet wil sneller versoepelen, vanaf 26 juni minder coronaregels

Vanaf 26 juni gaat het land verder van het slot. Het kabinet stuurt aan op een vervroeging van de versoepelingen die voor 30 juni stonden ingetekend. Die gaan naar alle waarschijnlijkheid vier dagen eerder in, op zaterdag 26 juni. Aankomende vrijdag geven premier Rutte en coronaminister De Jonge een persconferentie. Meer hierover bij de Leeuwarder Courant.

Naar verwachting zullen dan ruimere openingstijden voor de horeca worden aangekondigd, heropening van discotheken en nachtclubs (evt. met toegangstesten), geen beperking meer voor visite thuis en grotere groepen tot max 100 personen in een binnenruimte.

Woensdag komt het kabinet weer bijeen om te overleggen over de versoepelingen en of de basisregels eerder dan in augustus kunnen worden afgeschaft. Volgens een betrokkene zouden de mondkapjesplicht er misschien ook op 26 juni af kunnen gaan of anders half juli. Het kabinet houdt nauwlettend het buitenland in de gaten, voor de toename van de Delta variant (INdia) maar ook omdat Nederland niet 'te snel' de coronamaatregelen los wil laten. Nederland wordt door Europa nog steeds als risicovol beschouwd.