Coronavirus: ruim 34.000 besmettingen en 719 doden

Het aantal besmettingen met het 2019-nCov coronavirus blijft stijgen, momenteel ligt het aantal besmettingen rond de 31.500. Het aantal mensen dat aan het virus is bezweken staat momenteel op 639, met als positieve kanttekening dat het aantal genezingen is gestegen naar 1764.

Naast wederom een dag vol besmettingen in China is misschien wel het belangrijkste nieuws het overlijden als gevolg van het virus van de Chinese arts Li Wenliang. Hij was een van de eersten die aan de bel trok en de wereld waarschuwde voor het virus, al in december waarschuwde hij zijn collega's om beschermende kleding te dragen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de Chinese overheid en hij werd neergezet als verspreider van valse geruchten. Onder Chinezen begint er onrust te heersen nu een gezonde jonge arts aan het virus is overleden waar in eerdere gevallen het voornamelijk de zwakkeren betrof.

In de rest van de wereld zijn er ook weer een hoop nieuwe meldingen van besmettingen. Zo is op het Japanse cruiseschip Diamond Princess waar eerder al besmettingen waren gemeld het aantal gestegen naar 61. Ook in Duitsland zijn er weer nieuwe meldingen en zijn er inmiddels 14 besmettingen bekend. Er zijn ook nieuwe gevallen gemeld in onder andere Italië, Vietnam, Canada, Verenigd Koninkrijk, Taiwan en Australië.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor tekorten op medisch gebied vanwege de uitbraak. Het gaat met name om persoonlijke veiligheidsmiddelen als mondkapjes, handschoenen en test-kits om bepaalde aandoeningen op te sporen. De tekorten zijn voornamelijk toe te schrijven aan het hamsteren van goederen door mensen die ze vervolgens voor een veelvoud weer verhandelen. Eerder was al sprake van naderende tekorten wegens beperkte productie omdat een hoop fabrieken in China stilliggen of op lagere capaciteit draaien vanwege het virus.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 23.20 uur:
De nieuwe cijfers uit epicentrum van de virusuitbraak ,de Hubei provincie, zijn weer bekendgemaakt. Weer is er een stijging te zien in het aantal besmettingen, er zijn er 2841 bijgekomen wat het totaal op ruim 34.000 brengt. Er zijn ook 80 mensen bezweken als gevolg van het virus waarmee het aantal slachtoffers nu op 719 staat.