Coronavirus: 16.700 besmettingen en 361 doden, mogelijk 36 besmettingen in Frankrijk

Het is weer hard gegaan met het aantal besmettingen, alleen al in het epicentrum Hubei zijn er bijna 2000 nieuwe gevallen gemeld. Het totaal aantal besmettingen staat op ruim 14.500 en het dodental is gestegen tot 305. Ook is het eerste sterfgeval gemeld buiten China, namelijk op de Filipijnen.

Naast de nieuwe besmettingen in Hubei zijn er in de rest van China ook een kleine 600 nieuwe besmettingen gemeld. Ook worden er steeds meer publieke evenementen afgelast, zo zijn het WK indooratletiek in Nanjing en de Formule E in Sanya afgelast. Beide evenementen zouden in maart plaatsvinden. Ook diverse winkels sluiten hun deuren tijdelijk, waaronder woonwarenhuis IKEA en de winkels van Apple in China.

In de Hunan provincie ten zuiden van Hubei is dit weekend ook een uitbraak van het H5N1 vogelgriep virus vastgesteld op een kippenboerderij. Hoewel dit virus bij een besmetting behoorlijk dodelijk is is de kans vrij klein dat het tussen mensen onderling wordt verspreid. Besmettingen hiermee komen doorgaans alleen voor bij direct contact met besmet dood gevogelte.

Ook buiten China zijn er weer de nodige nieuwe gevallen van besmettingen gemeld, in de Verenigde Staten is in de staat Massachusetts de achtste besmetting van het land bekendgemaakt. In Duitsland is het virus vastgesteld bij een 33-jarige man uit München en zijn er vanmorgen nog twee besmettingen bijgekomen waarmee er momenteel tien gevallen bekend zijn in Duitsland. Verder zijn er nog nieuwe besmettingen in onder andere Japan, Zuid-Korea, Vietnam en India.

Vannacht is er een vliegtuig vanuit China vertrokken met Europese burgers die geëvacueerd worden waaronder vijftien Nederlanders. Het vliegtuig zal in de loop van de middag eerst in Frankrijk landen om vervolgens door te vliegen naar België. De passagiers moeten uit voorzorg veertien dagen in quarantaine blijven, in sommige gevallen mag dat onder voorwaarden ook thuis in eigen huis.  

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 20.05 uur
In Hong Kong is er protest tegen een quarantainekamp in het culturele erfgoed de Tsung-I Academy. Het complex is deels ook museum waar veel tentoonstellingen plaatsvinden. Hong Kong kent veertien gevallen van besmetting.

Nieuwe overdrachtsmethoden via ontlasting ontdekt
Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat volgens onderzoek van het Renmin ziekenhuis en het virusinstituut van de Chinese Academie van Wetenschappen in Wuhan het nieuwe coronavirus ook via de ontlasting overdraagbaar is. Wetenschappers zeggen het virus te hebben aangetroffen bij patiënten die enkel diaree en geen longontsteking en of koorts hadden.

Update 22.00 uur:
In Frankrijk werden bij 36 mensen die uit China zijn teruggehaald symptomen vastgesteld van besmetting met het coronavirus. Twintig daarvan zijn inwoners van Frankrijk en zullen daar in quarantaine blijven, de andere zestien worden overgebracht naar hun thuisland. De vlucht van deze personen is dezelfde vlucht die uit China kwam en waar ook Nederlanders aan boord zaten. Het vliegtuig is na de tussenstop in Parijs doorgevlogen naar Brussel. Het is niet bekendgemaakt uit welke landen de andere mogelijke besmettingen komen.

Vandaag werd ook bekend dat China in eerste instantie heeft getracht het virus onder tafel te houden en hun burgers niet te informeren over het nieuwe virus. Zo werd er aanvankelijk verteld dat de vismarkt waar het virus mogelijk vandaan komt afgesloten was ter renovatie. Ook het bureaucratische stelsel in China dat er voor zorgt dat voor elk besluit toestemming van bovenaf moet komen heeft gezorgd dat de aanpak in eerste instantie vooral afwachtend was.

Toen eenmaal de ernst van de situatie duidelijk begon te worden zijn direct alle remmen losgegaan. Bijvoorbeeld met de noodhospitalen die uit de grond worden gestampt in Wuhan. Zie hieronder de timelapse van het ziekenhuis dat in tien dagen is gebouwd en morgen open gaat.

Update 23.15 uur:
Er zijn weer nieuwe cijfers uit China bekendgemaakt. In het epicentrum Hubei zijn 2100 nieuwe besmettingen gemeld, daarbij zijn er ook 56 doden gevallen als gevolg van het virus. Het totaal komt daarmee voorlopig op 361 slachtoffers en ruim 16.700 besmettingen.

In de Verenigde Staten is in de staat Californië weer een nieuwe besmetting vastgesteld, het is daarbij de 9e besmetting van het land.