ProRail pakt spoor naar Zandvoort aan voor F1

De bereikbaarheid van Zandvoort is al sinds de bekendmaking van de Grand Prix van Nederland op het circuit in de duinen een heikel punt. ProRail gaat het traject tussen Haarlem en Zandvoort onder handen nemen om de capaciteit te vergroten en dat doen ze op topsnelheid.

"Waar de nodige maatregelen normaal meerdere jaren in beslag kunnen nemen, doet ProRail het op dit traject letterlijk in Formule 1 tempo. ProRail ziet het belang in van een goede bereikbaarheid tijdens een uniek event voor Nederland waar heel veel toeschouwers onze trots Max Verstappen hopelijk als eerste over de finish zien rijden", zo laat ProRail weten in een ronkend persbericht.

Door onder andere het vermogen op de bovenleiding te vergroten zullen er meer treinen op het traject kunnen rijden. Om dit mogelijk te maken zijn er diverse technische ingrepen nodig die de spoorbeheerder de komende tijd zal uitvoeren. Ook zullen er in het raceweekend extra storingsploegen achter de hand zijn om eventuele verstoringen meteen op te lossen.

Ook op station Zandvoort zullen mogelijk diverse maatregelen genomen worden. "Daarnaast wordt samen met de gemeente Zandvoort en NS onderzocht of het mogelijk is de capaciteit van station Zandvoort tijdelijk uit te breiden. Met de aanleg van een tijdelijk perron of het creëren van een extra in- en uitgang van het station, kunnen reizigers mogelijk sneller in- en uitstappen. Goede crowdmanagement is erg belangrijk om de grote groep reizigers snel in goede banen te leiden."

De drie spoorwegovergangen op het traject zullen tijdens het raceweekend langer dicht zijn door het verhoogde aantal treinen. Bij de overgangen zullen in verband met de veiligheid daarom extra toezichthouders geposteerd worden. Ook zal de impact op de aan- en afvoerroutes die via de overgangen lopen onderzocht worden.

"ProRail zet zich graag samen met onder andere de Grand Prix Zandvoort, de gemeente Zandvoort, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de NS in om de Nederlandse Grand Prix de duurzaamste Grand Prix ter wereld te laten worden door het aanbieden van een betrouwbare en duurzame manier van vervoer per spoor", zo laat ProRail enthousiast weten.

ProRail pakt spoor naar Zandvoort aan voor F1 (Pro Shots / Thomas Bakker)
ProRail pakt spoor naar Zandvoort aan voor F1 (Pro Shots / Thomas Bakker)