Assen baalt van GP Nederland in Zandvoort: "Gekozen voor traditie"

De Grand Prix van Nederland komt volgend jaar na 35 jaar weer terug, zoals verwacht op het circuit waar de Nederlandse GP altijd werd verreden: Zandvoort. Het TT Circuit Assen wilde de F1 ook graag binnenhengelen, maar wat er al lang aan zat te komen werd dinsdag dus bevestigd: dat plan mislukte.

Voorzitter Jos Vaessen van The Dutch Grand Prix Foundation, de club achter de F1-hoop in Assen, feliciteerde Zandvoort, maar reageerde ook ietwat zuur. "Het is een emotionele keuze geworden, de FOM heeft duidelijk gekozen voor traditie", aldus Vaessen. "Ze hebben die keuze gemaakt, ondanks dat er enorm veel geld in gepompt moet worden."

Vaessen benadrukt dat een financiële injectie in Assen niet nodig was geweest. "Maar goed, het zij zo. Als het allemaal lukt heeft Nederland er in elk geval een mooi, tweede internationaal circuit bij", klinkt het een tikkeltje gefrustreerd. Nederland heeft immers al jarenlang twee mooie, internationale circuits, met door de jaren heen diverse grote evenementen: de MotoGP, ChampCar Series en World Superbikes (Assen) alsmede de DTM, F3 Masters en A1GP (Zandvoort).

In Assen blijft men wel bezig met de voorbereidingen, mocht de F1 toch ooit de weg naar Drenthe vinden. Half april heeft Vaessen voor het laatst contact gehad met de FOM, waarbij men liet weten goede hoop te hebben met Zandvoort rond te komen. "Wij zouden in beeld komen als het dreigde te mislukken en sindsdien hebben wij geen bericht meer gehad."

Volgens Vaessen is het verder jammer dat 'de Kathedraal van de Motorsport' nooit echt kandidaat is geweest, Zandvoort stond altijd op nummer één. "Wij waren er klaar voor geweest, inclusief de harde toezegging van de investeerder, maar het is niet anders. We zullen volgend jaar wel zien hoe het in Zandvoort gaat, als het toch tot grote problemen blijkt te leiden zien we in 2020 wel hoe het verder gaat met de Nederlandse Grand Prix."