Dubbelaars starten sterk op US Open, Haase veegt acht matchpoints weg

De eerste dag van de dubbelspeltoernooien op de US Open heeft voor de Nederlandse tennissers flink wat succes opgeleverd. Vooralsnog is slechts één Nederlander uitgeschakeld, maar hij speelde dan weer wel tegen een andere Nederlander.

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau zijn als zesde geplaatst en verdedigen in New York hun titel. De twee openden de jacht met een duel tegen een andere Nederlander, Sander Arends, en de Kroaat Antonio Sancic. Het Nederlands-Roemeense duo had de zege vrij rap binnen: 6-3, 6-4.

Wesley Koolhof speelt samen met de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell en ook dat ging alvast prima. De veteranen Max Mirnyi en Philipp Oswald uit Wit-Rusland en Oostenrijk kregen maar liefst zes setpoints in de tweede set, maar gaven ze allemaal weg, waarna Koolhof en Daniell het afmaakten: 6-3, 7-6 (8).

Ook Robin Haase en Matwé Middelkoop begonnen prima en wel tegen thuisduo Christopher Eubanks en Donald Young. De Nederlanders werkten diep in set drie tot twee keer toe twee matchpoints weg, veegden er in de tiebreak zelfs vier op rij weg en maakten het op eigen service in één keer af: 6-2, 4-6, 7-6 (6).

Bij de dames stonden Lesley Kerkhove en Lidziya Marozava voor een pittige opgave, op papier dan. De als twaalfde geplaatste Poolse Alicja Rosolka en haar Amerikaanse partner Abigail Spears bleken echter een stuk minder sterk dan gedacht, waardoor Kerkhove en haar Wit-Russische partner met 6-4, 6-4 konden winnen.

Michaëlla Krajicek komt woensdagavond nog in actie met Pauline Parmentier uit Frankrijk.

Update 06.50 uur
Voor Krajicek is het dan wél voorbij. Samen met Parmentier nam de Nederlandse het op tegen de Amerikaanse Raquel Atawo en de Duitse Ana-Lena Grönefeld, samen als veertiende geplaatst. Krajicek en Parmentier gaven het in de tiebreak van set één weg, terwijl ze in de tweede set een vroege break op het moment supreme weer uit handen gaven: 6-7 (3), 4-6.

Bij de mannen voltrok zich een heuse stunt. De Oostenrijker Oliver Marach en de Kroaat Mate Pavic, winnaars van de Australian Open en finalisten op Roland Garros, waren in New York als eerste geplaatst, maar sneuvelden al in de eerste ronde tegen de Argentijn Leonardo Mayer en de Portugees João Sousa: 3-6, 7-6 (5), 7-5.