Bridgespeelster krijgt 8 maanden dopingschorsing

Je kon er natuurlijk op wachten: een spraakmakende dopingzaak uit de snoeiharde wereld van de bridgesport. De 55-jarige Anna Licursi, tweevoudig Italiaans kampioene, is de sjaak: ze is voor acht maanden geschorst wegens overtreding van de dopingregels.

Het Italiaanse antidopingagentschap CONI is behoorlijk streng en test ook zeer veel amateursporters op doping. Italië staat daardoor steevast bovenaan de lijstjes met het hoogste aantal dopingovertredingen, want in de meeste andere landen worden amateurs niet zó nauwkeurig getest.

Enfin, mevrouw Licursi, kinderverpleegkundige in het dagelijks leven, werd eind vorig jaar betrapt op het plasmiddel chloortalidon, wat zij - net als vele anderen - gebruikt om haar bloeddruk te verlagen. Doorgaans vraagt en krijgt ze er toestemming voor, een zogenaamde therapeutic use exemption, maar dit keer vergat ze dat.

Aanvankelijk werd Licursi vrijgesproken, maar CONI zette door en eiste een schorsing, want volgens hen was een waarschuwing niet genoeg. De beslissing werd aangevochten en Licursi werd uiteindelijk voor acht maanden geschorst, tot begin volgend jaar.