Kroatië schiet Rusland na penalties uit thuis-WK

Kroatië staat na 1998 voor de tweede keer in de geschiedenis in de halve finales van het WK voetbal. De ploeg was in Sochi te sterk voor gastland Rusland, maar moest wederom tot het uiterste gaan: net als in de achtste finales tegen Denemarken waren er penalties nodig voor de Kroaten.

De Russen begonnen ijzersterk, maar Kroatië hield stand en nam het initiatief over. Toch viel de goal aan de thuiszijde: Denis Cheryshev ramde van afstand op fenomenale wijze de 1-0 tegen de touwen, al zijn vierde goal van het WK en toch wel zijn tweede pareltje.

Toch konden de Russen op de tribunes niet lang feesten: acht minuten later deponeerde Mario Mandzukic de bal exact op het hoofd van Andrej Kramaric, die de 1-1 vanuit vrijwel volledig vrije positie keurig achter keeper Igor Akinfeev kopte.

Ivan Perisic had in de tweede helft de 1-2 op de schoen, maar hij werkte de bal net tegen de binnenkant van de paal en zag het dus 1-1 blijven. Dat bleef in de reguliere speeltijd zo en dus moesten de ploegen zich op gaan maken voor de verlenging.

Dat leverde overigens nog bijna een probleem op: keeper Danijel Subasic raakte met nog bijna tien minuten te spelen geblesseerd, terwijl de Kroatische wissels voor de reguliere speeltijd op waren. Toch kon hij verder en de Russen passeerden hem niet.

In de verlenging was het Domagoj Vida, de beroemde Knipoog-Kroaat himself, die vanuit een corner de 1-2 binnenkopte. Vijf minuten voor het einde werd de geboren Braziliaan Mario Fernandes echter dé held van Rusland: hij kopte de Russen naar 2-2 en uiteindelijk de penaltyserie.

Fedor Smolov begon die penaltyserie met een werkelijk kansloze strafschop, voorafgegaan door een lamme aanloop. Fernandes werd ineens de schlemiel, want zijn penalty ging ver naast. Mateo Kovacic zag Akinfeev zijn penalty keren, maar Ivan Rakitic maakte het karwei alsnog af.

Luka Modric and Dejan Lovren vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)