Garagebedrijf dekmantel voor heroïnelab

Op vrijdag 6 oktober zijn vier Haagse broers (55, 52, 45 en 41 jaar), een 48-jarige ex-vriendin van één van de broers, en 26-jarige zoon samen met nog twee verdachten aangehouden op verdenking van drugshandel en -productie binnen een criminele organisatie en van witwassen. In augustus kreeg een politieteam lucht van mogelijke heroïneproductie in een van de kwekerijen van een bedrijf in Bergschenhoek.

Compleet drugslab
Het bedrijf stond op de naam van de ex-vriendin, maar werd feitelijk geleid door de 45-jarige broer. Het team besloot op 17 augustus een inval in die kwekerij te doen. Er waren duidelijk sporen van heroïneproductie, concludeerde de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie. Dit vormde de aanleiding om  de familieleden en hun handlangers, een 43-jarige Hagenaar (een zwager van de broers) en een 53-jarige Rotterdammer aan te houden. De handlangers worden verdacht van betrokkenheid bij de heroïneproductie.

Naast doorzoekingen in de kwekerijen werd ook een garagebedrijf in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een compleet drugslab aan. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden – behalve komkommers en paprika’s zo ver het oog reikte – ook vijf vaten azijnzuuranhydride. Genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer twee miljoen euro. Azijnzuuranhydride wordt normaal gesproken gebruikt in leerlooierijen, voor ontvetting en voor de productie van aspirine en duurzaam naaldhout. Het wordt nooit in kwekerijen gebruikt en kan bij inademing dodelijk zijn. De burgemeester van gemeente Lansingerland heeft het garagebedrijf met spoed gesloten en er zal bestuursrechtelijk tegen de kwekerij worden opgetreden als daar voldoende juridische grond voor is. 

Haags café met spoed gesloten
Een Haags café werd ook aan een huiszoeking onderworpen omdat dit de vaste ontmoetingsplaats van de verdachten was. Hier trof de politie verschillende zogenoemde ponypacks met cocaïne aan. De burgmeester van de gemeente Den Haag heeft het café met spoed gesloten.

Bij de doorzoeking in een van de woningen in Den Haag van de verdachten is een hoeveelheid mdma gevonden. In andere woningen kwamen onder andere een vuurwapen en 50.000 euro contant geld tevoorschijn, plus dure sierraden en kleding. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen op vrijdag 6 oktober zijn in totaal ongeveer 250 politiemensen betrokken geweest. Er loopt inmiddels tegen de verdachten een ontnemingsvordering van 820.000 euro, naast een financieel onderzoek naar de criminele inkomsten van de verdachten. De rechter-commissaris heeft besloten de verdachten minstens twee weken in voorlopige hechtenis te houden. 

Garagebedrijf dekmantel heroïne productie  (Foto: Politie.nl)
Garagebedrijf dekmantel voor heroïnelab (Foto: Politie.nl)