Olympisch- en wereldkampioen Rudisha mist WK atletiek

Het Keniaanse team voor het wereldkampioenschap atletiek heeft een flinke klap gekregen. De olympisch- en wereldkampioen op de 800 meter, David Rudisha, heeft zich teruggetrokken voor het toernooi dat deze week van start gaat.

Volgens coach Benard Ouma heeft Rudisha afgelopen weekeinde een spierblessure in zijn benen opgelopen tijdens de training. Pogingen om dat op tijd te herstellen zijn op niks uitgelopen. Ouma vertelde er bij dat Rudisha eventueel met flink ingetapete spieren had kunnen lopen, maar de artsen gaven aan dat dat de blessure ook zou kunnen verergeren, waarna de atleet besloot om niet te starten.

Rudisha won de wereldtitels van 2011 en 2015, terwijl hij vorig jaar zijn olympische titel van 2012 verdedigde. In Londen liep hij in 2012 op fenomenale wijze naar het goud: hij leidde de hele race en met 1:40,01 zette hij een weergaloos wereldrecord neer. Hij is al de tweede Keniaanse wereldkampioen die zich in een week tijd af moet melden, want ook Nicholas Bett, regerend kampioen op de 400 meter horden, zal er in Londen niet bij zijn.

De inschrijvingen voor het WK zijn maandag gesloten, waardoor Rudisha niet meer vervangen kan worden. Kenia trekt op de 800 meter ten strijde met Emmanuel Korir, wereldjuniorenkampioen Kipyegon Bett en Ferguson Rotich, waarmee de kansen op medailles allesbehalve verkeken zijn.