FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 juli 2017

Magner wint sprint in eerste etappe Utah

Ty Magner heeft de eerste etappe in de Tour of Utah gewonnen. De 26-jarige Amerikaan was na 211 kilometer in de massasprint de snelste voor de Brit Christopher Lawless. Travis McCabe kwam als derde over de meet in Logan.

Door de winst mag Magner ook de eerste leiderstrui aantrekken in de Tour of Utah. Het was voor de Amerikaan zijn tweede profzege in zijn carrière. Eerder won de renner van Holowesko-Citadel Racing Team een rit in de Ronde van China van 2012.

Isner boekt tweede toernooizege op rij, Koolhof verliest dubbelfinale

Tennisser John Isner heeft zijn tweede ATP-toernooizege op rij geboekt. Zondag was de Amerikaan de sterkste in Atlanta, een week nadat hij het toernooi van Newport won. In Atlanta rekende Isner in een finale met weinig breaks af met landgenoot Ryan Harrison: 7-6 (6), 7-6 (7). Het is voor het servicekanon de vierde keer dat hij het toernooi in Atlanta wint, na 2013, 2014 en 2015.

Wesley Koolhof en zijn Australische partner Artem Sitak gingen in de finale van het dubbelspel onderuit tegen de gebroeders Bob en Mike Bryan, die in Atlanta als eerste waren geplaatst. Het werd 6-3, 6-4 voor de broers, die het toernooi twee jaar geleden ook op hun naam schreven. 

'Scaramucci al weg als communicatiedirecteur'

De Amerikaanse president Donald Tump heeft alweer afscheid genomen van Anthony Scaramucci als de communicatiedirecteur van het Witte Huis. Dat meldden Amerikaanse media. Volgens de New York Times nam hij dat besluit maandag op aandringen van de nieuwe stafchef John Kelly.

Scaramucci werd pas anderhalve week geleden aangesteld. Dat leidde eerst tot het vertrek van woordvoerder Sean Spicer en vervolgens van stafchef Reince Priebus. De laatste werd in enkele interviews volkomen afgebrand door Scaramucci.

'Scaramucci al weg als communicatiedirecteur'
'Scaramucci al weg als communicatiedirecteur' (Foto: ANP)

'Olympische Spelen 2024 naar Parijs, 2028 naar Los Angeles'

Wat een ieder al lang aan zag komen lijkt maandag officieel bekendgemaakt te worden: de Olympische Spelen van 2024 gaan naar Parijs, die van 2028 naar Los Angeles. Op 13 september wordt tijdens de IOC-vergadering in Lima naar verwachting de definitieve goedkeuring gegeven.

Het organisatiecomité van 'Los Angeles 2024' heeft een bekendmaking aangekondigd, waarin men vermoedelijk gaat vertellen ermee akkoord te zijn gegaan de Spelen van 2028 in plaats van 2024 te organiseren. De strijd om die twee Spelen ging al lang tussen Parijs en Los Angeles, maar beide steden richtten hun pijlen met name op 2024.

Parijs gaf al lang aan dat 2024 de volle focus had, terwijl de Amerikanen alsmaar meer leken te accepteren dat 2028 ook een optie kon zijn. Daar kregen ze van het Internationaal Olympisch Comité dan wel een vergoeding voor, zodat men ervoor kon zorgen dat beide Spelen tijdig toegewezen konden worden.

Voor beide steden wordt het de derde keer dat ze de Spelen organiseren. Parijs was in 1900 gaststad van de tweede moderne Olympische Spelen, hoewel eigenlijk niemand dat wist, inclusief de deelnemers - men dacht vooral deel uit te maken van de Wereldtentoonstelling. Ook in 1924 vonden de Spelen plaats in Parijs, terwijl Los Angeles in 1932 en 1984 de gaststad was.

NVWA waarschuwt voor besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX op de verpakking niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, aldus de NVWA maandag. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Ook waarschuwt de NVWA geen eieren te eten met de codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX. Het fipronil-gehalte hierin is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.

Insecticide
Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

De NVWA komt met deze waarschuwing nadat vorige week was geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis. Het middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Inmiddels zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd. De betreffende ondernemingen moeten hun geleverde eieren terugroepen.

NVWA waarschuwt voor besmette eieren
NVWA waarschuwt voor besmette eieren (Foto: ANP)

Olympisch- en wereldkampioen Rudisha mist WK atletiek

Het Keniaanse team voor het wereldkampioenschap atletiek heeft een flinke klap gekregen. De olympisch- en wereldkampioen op de 800 meter, David Rudisha, heeft zich teruggetrokken voor het toernooi dat deze week van start gaat.

Volgens coach Benard Ouma heeft Rudisha afgelopen weekeinde een spierblessure in zijn benen opgelopen tijdens de training. Pogingen om dat op tijd te herstellen zijn op niks uitgelopen. Ouma vertelde er bij dat Rudisha eventueel met flink ingetapete spieren had kunnen lopen, maar de artsen gaven aan dat dat de blessure ook zou kunnen verergeren, waarna de atleet besloot om niet te starten.

Rudisha won de wereldtitels van 2011 en 2015, terwijl hij vorig jaar zijn olympische titel van 2012 verdedigde. In Londen liep hij in 2012 op fenomenale wijze naar het goud: hij leidde de hele race en met 1:40,01 zette hij een weergaloos wereldrecord neer. Hij is al de tweede Keniaanse wereldkampioen die zich in een week tijd af moet melden, want ook Nicholas Bett, regerend kampioen op de 400 meter horden, zal er in Londen niet bij zijn.

De inschrijvingen voor het WK zijn maandag gesloten, waardoor Rudisha niet meer vervangen kan worden. Kenia trekt op de 800 meter ten strijde met Emmanuel Korir, wereldjuniorenkampioen Kipyegon Bett en Ferguson Rotich, waarmee de kansen op medailles allesbehalve verkeken zijn. 

'Foutje bedankt' krijgt juridisch staartje

De kortingsactie van afgelopen zaterdag waarbij klanten van Leen Bakker (half)hoogslapers uit de Hoppekids-serie konden bestellen met 83 tot 92% korting krijgt een juridisch vervolg. Zoals te verwachten viel heeft Leen Bakker het gegooid op een 'technische fout'. 

Een woordvoerder verklaarde tegenover RTL Nieuws: "We waren van plan om 20 tot 50 procent korting te geven op onze matrassen. Omdat deze hoogslapers ook een matras bevatten, stapelde het systeem om een nog onverklaarbare reden korting op korting." De webwinkel is dan ook niet van plan om de gedane bestellingen uit te leveren. In plaats daarvan krijgen de gedupeerden een excuusmail met uitleg. Die mail bevat tevens een kortingscode van 40% om alsnog een (half)hoog- of middenslaper aan te schaffen. 

Kort geding
Juridisch adviseur Chizki Loonstein is echter de mening toegedaan dat Leen Bakker willens en wetens de boel belazert. "Het bedrijf staat bekend als een echte prijsvechter. Bovendien vermoed ik dat er sprake is van enige opzet bij Leen Bakker om klanten te lokken naar de website. Ze hebben hier de hele dag actief mee geadverteerd op Facebook. Daar moeten mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Als het dus echt om een fout ging, had Leen Bakker dat wel eerder gemerkt."

Inmiddels hebben al ruim 300 klanten zich gemeld bij Loonstein. Uw redacteur denkt echter dat Loonstein van een koude kermis thuis zal gaan komen. In een vergelijkbare zaak in 2006, waarbij Otto een een lcd-tv aanbood voor slechts 99 euro is het zelfs tot een rechtszaak gekomen. Volgens de webwinkel hadden de klanten redelijkerwijs moeten begrijpen dat het om een fout ging. Ze werd door de rechter in het gelijk gesteld.  

Excuusmail Leen Bakker (Foto: DJMO)
Excuusmail Leen Bakker (Foto: DJMO)

Flier en Van Iersel door op WK beachvolleybal

Manon Flier en Marleen van Iersel hebben zich bij de WK beachvolleybal in Wenen geplaatst voor de tweede ronde. In de derde en laatste poulewedstrijd won het Nederlands koppel met 21-18, 22-24, 15-12 van Marta Menegatti en Rebecca Perry uit Italië.

Flier en Van Iersel zou de eerste set winnen met 21-18, nadat het Nederlandse duo halverwege de set met 10-14 achter stonden. Mede door vier aces van Flier kwam Nederland snel terug in de set en zouden ze ook de set pakken.

In de tweede set zou Nederland op een stand 20-19 een eerste matchpoint krijgen, maar die werd weggewerkt door Italië. Menegatti en Perry namen het initiatief over, wonnen de tweede set met 24-22.

In de beslissende derde set namen Flier en Van Iersel al snel afstand van de Italianen en wonnen de set met 15-12. Door de winst is het Nederlands koppel door naar de tweede ronde.

Hockeysters Jonker en Welten terug in Oranje voor het EK

De bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, Alyson Annan, heeft de namen bekend gemaakt van de achttien speelsters waarmee zij deelneemt aan de het Europees kampioenschap hockey in het Wagener Stadion in Amsterdam van 18 tot en met 27 augustus 2017.

De van blessures herstelde Lidewij Welten (voet) en Kelly Jonker (schouder) nemen de plaats in van Charlotte Vega en Maartje Krekelaar, die vorige maand nog het toernooi in de halve finales van de Hockey World League speelden. Den Bosch (7) en Amsterdam (5) zijn hofleveranciers in de selectie die achttien speelsters telt.

Maxime Kerstholt (Laren), Sanne Koolen (Den Bosch) en Lisanne de Lange (Laren) zijn aangewezen als reserves. Vergeleken met de Hockey World League in Brussel zitten Maartje Krekelaar en Charlotte Vega niet meer bij de selectie. Lidewij Welten en Kelly Jonker zijn daarentegen nu wel opgenomen in het keurkorps.

Annan: “Het is een sterke groep met een goede balans van jongere en meer ervaren speelsters. We hebben nu nog een kleine drie weken om ons optimaal voor te bereiden op het EK. De wedstrijden in Spanje gebruiken we om de puntjes op de i te zetten. We kijken allemaal uit naar de Europese Kampioenschappen in Amsterdam, een toernooi in eigen land is altijd extra bijzonder.”

De Nederlandse hockeysters zijn uit op revanche in eigen land. Op de vorige EK moest Nederland het goud aan Engeland laten en bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro was Groot-Brittannië Oranje de baas in de finale. De hockeysters treffen in de groepsfase Spanje, België en Tsjechië. In Groep B gaat de strijd tussen Duitsland, Engeland, Ierland en Schotland.

De volledige selectie:

Doel: Anne Veenendaal (Amsterdam), Josine Koning (Den Bosch)

Verdediging: Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Pien Sanders (Den Bosch), Caia van Maasakker (SCHC), Lauren Stam (Amsterdam)

Middenveld: Lidewij Welten, Marloes Keetels (Den Bosch), Maria Verschoor (Amsterdam), Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Laurien Leurink (Laren), Laura Nunnink (Oranje-Rood), Malou Pheninckx (Kampong)

Aanval: Frédérique Matla (Den Bosch), Kelly Jonker, Kitty van Male (Amsterdam)


Teuns de beste in Polen, Kelderman vierde

Dylan Teuns heeft de derde etappe gewonnen in de Ronde van Polen. De Belg van BMC was de sterkste op de steile aankomst in Szczyrk. Tweede werd Peter Sagan voor zijn ploeggenoot Rafal Majka. Door de tweede plaats neemt de wereldkampioen weer de leiderstrui over van Danny van Poppel. Wilco Kelderman, Tom-Jelte Slagter, Wout Poels én Sam Oomen zouden allemaal in de top tien eindigen.

Bert Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo was mee in de vroege vlucht. De Nederlander had het gezelschap Maxime Monfort (Lotto Soudal), Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Sebastien Reichenbach (FDJ), José Gonçalves (Katusha - Alpecin), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) en Adam Stachowiak (Poolse selectie). De zeven zouden een maximale voorsprong van minuten op het peloton.

Met nog 35 kilometer te rijden werden de vluchters gegrepen door het peloton. Op dat moment zou onder meer Oomen voor de aanval kiezen. De jonge Nederlander van Sunweb reed even voorop samen met Laurens de Plus, maar ze kregen geen ruimte van het kleine peloton, waar Katusha- Alpecin het tempo aangaf.

Daarna was d\het de beurt aan Ilnur Zakarin om in de aanval te gaan. De Rus zou een maximale voorsprong van tien seconden bij elkaar fietsen, maar meer kreeg de renner van Katusha-Alpecin niet. Met nog twaalf kilometer te gaan koos Jack Haig voor de aanval. De Australiër had een maximale voorsprong van twintig seconden, maar in aanloop naar de slotklim een muur van anderhalve kilometer werd hij gegrepen.

In de slotkilometer plaatste Theuns samen met Adam Yates zijn versnelling. Yates moest al snel afhaken bij de Belg. In de achtergrond kwam Kelderman nog sterk opzetten, maar ook de Nederlander kon het niet dichten naar Theuns toe. In de laatste meters zouden Sagan en Majka nog over Kelderman heen gaan, maar ook de beide renners van Bora-Hansgrohe zouden te kort komen op de renner van BMC.

Oekraïners opgepakt met 33 betaalkaarten

De marechaussee heeft op Schiphol twee Oekraïners opgepakt die tientallen betaalkaarten en vals geld bij zich hadden. Dat gebeurde volgens de dienst nadat de mannen dit weekend met een gestolen creditcard taxfree aankopen wilden doen aan boord van een vliegtuig.

De crew van het toestel dat van Kiev naar Schiphol vloog kreeg argwaan toen een betaling werd geweigerd en een van de mannen een andere kaart wilde gebruiken. Toen de bemanning daarop de creditcard door het systeem haalde, bleek dat de kaart als gestolen was opgegeven.

Marechaussees controleerden de Oekraïners daarom bij het verlaten van het vliegtuig. "Bij de fouillering bleken de verdachten in bezit van een gestolen identiteitsbewijs, 33 credit- en betaalpassen op verschillende namen en een contant geldbedrag van 6000 euro", meldde de dienst maandag. "Het geld was vals."

De twee mannen van 31 en 47 jaar zijn opgepakt. Uit onderzoek moet blijken of alle betaalkaarten zijn gestolen. De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels aangifte gedaan van vervalsing en oplichting.

Oekraïners opgepakt met 33 betaalkaarten
Oekraïners opgepakt met 33 betaalkaarten (Foto: ANP)

Vliegveldmedewerker mept passagier

Stel: je werkt op een vliegveld en iemand met een baby van 9 maanden oud in z'n armen komt bij jou zeuren vanwege een vertraging van 11 uur. Wat doe je dan?

Juist! Uithalen. Vol in het gezicht.

Dit overkwam afgelopen weekend iemand die van de Franse plaats Nice naar het Engelse Luton wilde vliegen met Easyjet. Zelf rijden had waarschijnlijk sneller geweest. En veiliger. Een andere passagier was zo handig om een foto te maken van het gebeuren en... het valt niet mee. Het (Engelse) slachtoffer was naar de (Franse) medewerker gelopen om informatie te vragen. Deze reageerde echter niet op dat onverstaanbare taaltje dat men op het Britse eiland spreekt, glimlachte een beetje en zou opeens hebben uitgehaald.

De man van de fotomaakster, eh... reiziger... -ster, dinges... De partner van de persoon die de foto maakte, wist de agressieve medewerker te overmeesteren en in bedwang te houden tot de politie arriveerde. Het slachtoffer werd eveneens meegenomen, maar heeft de vlucht uiteindelijk niet gemist. Wel hield hij een flinke blauwe plek op zijn gezicht eraan over.

Easyjet bezweert dat de medewerker niets met de luchtvaartmaatschappij te maken heeft. De prijsvechter legt de Zwarte Piet bij het management van het vliegveld van Nice, die de amokmaker in dienst lijkt te hebben.

Wie goed naar de foto kijkt, ziet niet alleen dat het lontje duidelijk een heel stuk te kort is bij de agressieveling, de dader draagt eveneens zijn shirt IN zijn broek. Iets dat eigenlijk ook gewoon een misdaad is. 

Eindelijk dedicated servers naar For Honor

Er komen eindelijk dedicated servers naar For Honor. Verder zijn er nog twee nieuwe seizoenen ingepland, samen met nieuwe content en enkele verbeteringen.

For Honor heeft, sinds het uitgekomen is, vele klachten gehad wat betreft de online-functionaliteit. Spelers vermoeden dat deze problemen wat betreft de online-functionaliteit voornamelijk ontstaan door het gebrek aan dedicated servers. For Honor maakt namelijk gebruik van een systeem waar alle spelers met elkaar verbinden. Als een speler in dit systeem vertrekt, vindt er 'host migration' plaats waardoor de game gepauzeerd wordt voor alle spelers. Met dedicated servers voorkom je dit probleem en hoef je ook niet je NAT-status te controleren als je met vrienden wil spelen. 

Deze overgang komt over als een verrassing, gezien de reacties van de ontwikkelaars wanneer ze, tijdens een interview, vragen gesteld kregen over het huidige systeem en dedicated servers. In een interview met Eurogamer had de game director Roman Campos Oriola gezegd dat zelfs met dedicated servers er nog steeds problemen zouden zijn met de online-functionaliteit.

Er komen, naast de dedicated servers, ook nog inhoudelijke veranderingen. Seizoen III loopt van augustus tot november en seizoen IV van november tot februari. Deze seizoenen brengen nieuwe helden, maps en gear. Verder kan men een 'duel tournament'-modus, ranked 4v4 en een 4v4 PvP-modus verwachten. Ubisoft is ook van plan om de huidige trainingmodus te verbeteren.

Bekijk de onderstaande afbeelding voor een overzicht van de veranderingen.

For Honor toekomstperspectief

Bram Moszkowicz wil comeback als advocaat

Voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz overweegt het verzoek te doen om weer aan de slag te kunnen als advocaat. "Ik zal niet de eerste advocaat zijn die geschrapt is en weer wordt beëdigd. Die mogelijkheid bestaat. Of men mij dat gunt, weet ik niet. Na vijf jaar kun je een verzoek doen. Ik ga eens kijken of ik in aanmerking kom", zei Bram maandag in EenVandaag.

In 2013 wordt Nederlands bekendste strafpleiter nog voor het leven geschrapt, maar in de Advocatenwet is inderdaad bepaald dat raadslieden die uit het ambt zijn gezet, aan de Raad van Toezicht kunnen vragen om weer beëdigd te worden als advocaat. "Als het kan, zou ik het wel weer willen. Ik heb geleerd van de fouten die ik heb gemaakt. Ik kan alleen maar hopen dat als ik zo'n verzoek doe, hier neutraal naar wordt gekeken. Ik heb daar wel vertrouwen in", zegt Moszkowicz in EenVandaag.

Het Hof van Discipline bepaalde vier jaar geleden dat Bram Moszkowicz zijn beroep nooit meer mag uitoefenen. De Orde van Advocaten eiste een schorsing van zes maanden, maar het Hof koos uiteindelijk voor de zwaarste straf: Moszkowicz werd levenslang uit het ambt gezet. Bram Moszkowicz zegt hier nu over: "Feit is dat ik ben geschrapt. Feit is ook dat ik me daarbij heb neergelegd. Feit is ook dat mensen, net zoals in het maatschappelijk leven, ook binnen de advocatuur weer een tweede kans krijgen."

Dinsdag begint Moszkowicz als juridisch adviseur bij Hoogervorst Strafadvocatuur. Dat is het nieuwe kantoor van zijn vriendin, de Amsterdamse advocaat Nienke Hoogervorst. Moszkowicz zegt over zijn nieuwe baan: "Ik wil bezig blijven met het recht en mensen adviseren. Dat is nu de op-één-na mooiste stap die ik kan nemen. Ik ga de komende tijd verder studeren en cursussen volgen om bij te blijven."

Bram Moszkowicz wil comeback als advocaat
Bram Moszkowicz wil comeback als advocaat (Foto: BuzzE)

Voetballer maakt de misser van de week

Voetballer Ionut Costache is allerminst een goaltjesdief. De 18-jarige middenvelder van Dinamo Boekarest speelde zondag namens zijn club tegen Viitorul in de Roemeense competitie, toen hij al snel een grote kans kreeg.

Doelman Arpad Todai gleed na een terugspeelbal onderuit en Costache kon de bal voor open doel inschieten. Als hij zelf door had gehad dat zijn neusje voor de goal nog thuis lag, had Costache de bal wellicht aan de volledig vrijstaande spits Rivaldinho af kunnen geven, maar dat deed hij niet.

De tiener probeerde het zelf, maar schoot de bal op de paal. Gelukkig voor hem wist hij nog wel af te rekenen met criticasters: in de 82e minuut scoorde hij de enige goal van de wedstrijd, waardoor Dinamo toch nog won. Overigens liet Costache vorig seizoen ook nog wel zien wat te kunnen. Het hele seizoen scoorde hij voor Afumati in de tweede divisie helemaal niet, tot hij in de laatste vijf wedstrijden ineens zes goals liet noteren. 

De misser van Costache (Bron: YouTube)

UEFA straft Blind en Jones

Daley Blind en Phil Jones zijn door de UEFA gestraft vanwege hun gedrag na de Europa League-finale tussen Manchester United en Ajax.

De oud-Ajacied en de Engelsman weigerden na afloop van de Europese finale zich te houden aan de anti-dopingregels. Daar waar Blind uiteindelijk zonder morren zijn dopingtest doorstond, daar maakte Jones zich schuldig aan het beledigen van autoriteiten.

Om die reden heeft de UEFA besloten om de zoon van Danny Blind een boete van 5000 euro op te leggen, terwijl Jones eenzelfde boete krijgt plus de schorsing van twee Europese wedstrijden.

Daarom zal de verdediger de Europese Supercup tegen Real Madrid aan zich voorbij moeten laten gaan. De linksback kan gewoon meespelen tegen De Koninklijke op dinsdag 8 augustus.

Deze 18 hockeyers spelen in augustus het EK in Amsterdam

De bondscoach van het Nederlands elftal heren, Max Caldas, heeft de namen bekend gemaakt van de achttien spelers waarmee hij deelneemt aan de Rabo EuroHockey Championships 2017 in het Wagener Stadion in Amsterdam van 18 tot en met 27 augustus 2017.

Ten opzichte van de selectie op het meest recente toernooi, de Hockey World League in Londen, hebben Tristan Algera (HGC) en Thijs van Dam (Rotterdam) plaatsgemaakt voor Joep de Mol en Seve van Ass. Algera is samen met Gijs Campbell (Den Bosch) aangewezen als reserve. Van Dam speelt net Lars Balk (Kampong) het EK U21 in Valencia met Jong Oranje Heren.

Caldas: "We hebben een mooie groep samengesteld, vind ik, met een aantal ervaren jongens en spelers voor wie dit een eerste EK wordt. Tussen 6 en 10 augustus spelen we in Barcelona nog drie interlands tegen Engeland, Spanje en Duitsland. Op 13 augustus volgt een Rabo Super Serie-wedstrijd tegen India in Waalwijk. En dan moeten we er klaar voor zijn. We kijken allemaal uit naar de Rabo EuroHockey Championships 2017 in Amsterdam, maar nu is het eerst belangrijk dat we met elkaar goed trainen en de wedstrijden gebruiken om straks goed voorbereid te kunnen starten."

De selectie bestaat uit de volgende achttien spelers:

Naam Club
Seve van Ass Rotterdam
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon HGC
Jonas de Geus Almere
Bjorn Kellerman Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven HGC
Valentin Verga Amsterdam
Bob de Voogd Oranje-Rood
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Floris Wortelboer Bloemendaal

Op 18 augustus starten de Rabo EuroHockey Championships 2017 in het Wagener Stadion in Amsterdam. Het Nederlands elftal heren speelt in Poule A de volgende wedstrijden:

19 augustus, 20.00 uur Nederland – Spanje Wagener Stadion, Amsterdam
21 augustus, 20.00 uur België – Nederland Wagener Stadion, Amsterdam
23 augustus, 20.00 uur Nederland – Oostenrijk Wagener Stadion, Amsterdam

De halve finales en plaatsingswedstrijden (Heren) worden gespeeld op 25 en 27 augustus

Kali voor twee jaar naar FC Utrecht

Anouar Kali staat de komende twee jaar onder contract bij FC Utrecht. De 26-jarige middenvelder is in de Galgenwaard de opvolger van Wout Brama, die vorige week vertrok naar Australië, zo meldt het Brabants Dagblad.

Willem II ontvangt naar verluidt 150.000 euro voor de middenvelder. "Het is allemaal heel snel gegaan. FC Utrecht wilde snel anticiperen op het vertrek van Wout Brama", aldus zaakwaarnemer Alesander Bursac.

Kali speelde eerder van 2010 tot 2013 ook al in Utrecht. Hij speelde toen 53 duels in de Eredivisie en wist twee keer te scoren.

Oud-Google-baas kraakt Android af

Vic Gundotra maakte als topbestuurder bij Google de opkomst van Android mee, maar de in India geboren zakenman is niet te spreken over het mobiele platform. Op Facebook schrijft hij dat Apple lichtjaren voor ligt op Google als het gaat om mobiele fotografie. "Ik zou geen Android-smartphone gebruiken voor fotografie".

Gundotra is lyrisch over de camera in de iPhone 7 en Apples fotosoftware. Als boze Android-gebruikers hem vervolgens wijzen op de op papier betere camera in de Samsung Galaxy S8, reageert Gundotra met een inhoudelijk verhaal. Volgens hem is de camera van de Samsung ondergeschikt aan de software die de camera aanstuurt. De onderliggende technieken zijn niet specifiek voor de camera van Samsung gemaakt en dat maakt het praktisch onmogelijk om het maximale uit een camera te halen.

Verder vindt Gundotra het een ramp om de juiste software te kiezen. "Moet ik de camera-app van Samsung gebruiken of de standaard-app in Android? Moet ik Samsung Gallery gebruiken of Google Photos?" Waar Gundotra voorheen erg kritisch was op Apple, lijkt hij nu compleet anders tegen de zaken aan te kijken. "Als je fotografie serieus neemt, heb je een iPhone. Als het je niet kan schelen dat je jaren achterloopt, koop gerust een Android-toestel."

Oud-Google-baas kraakt Android af
Oud-Google-baas kraakt Android af (Foto: BuzzT)

Oud-korpschef Gerard Bouman (64) overleden

Gerard Bouman, voormalig korpschef en kwartiermaker van de Nationale Politie, is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Bouman is volgens een verklaring van de familie niet meer bijgekomen uit de diepe slaap waarin hij raakte na een zwaar hartinfarct, dat hem trof op een vakantie in de Verenigde Staten. In de verklaring vragen de nabestaanden de media afstand te betrachten. "Wij willen Gerard in alle kalmte en vrede begeleiden naar zijn laatste rustplaats", zegt zijn famile. Zij vragen vertegenwoordigers van de media afstand te houden van de familie, de afscheidsdienst en de uitvaart.

Onderzoeksrapport
In verband met Boumans gezondheidstoestand werd in juni de presentatie van een het onderzoeksrapport naar misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie uitgesteld. Een commissie deed onderzoek naar geldverspilling bij de COR tussen 2011 en 2016. Daarbij werd niet alleen de rol van Bouman bekeken, maar ook die van de oud-ministers Ard van der Steur en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De COR gaf ruim anderhalf miljoen euro uit aan luxe reizen en feestjes met champagne.

De conclusies van dit rapport zouden weergeven dat niet is gebleken dat de toenmalige korpschef de COR heeft omgekocht. In maart schortte Bouman zijn medewerking aan het onderzoek echter op, omdat hij vond dat een lid van de onderzoekscommissie bevooroordeeld was. De huidige minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, spoorde Bouman destijds aan om vooral wél aan het onderzoek mee te werken "omdat het om gemeenschapsgeld gaat en het een belangrijk onderwerp is".

De 64-jarige Bouman was van 2013 tot begin vorig jaar de eerste korpschef van de Nationale Politie. Hij leidde de reorganisatie waarbij de verschillende regionale korpsen zouden moeten samensmelten tot een nationaal korps, maar die tot nu toe vooral tot chaos leidde. Bij zijn afscheid in januari 2016 werd Bouman benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Oud-korpschef Gerard Bouman (64) overleden
Oud-korpschef Gerard Bouman (64) overleden (Foto: ANP)

Jungels drie jaar langer bij Quick-Step Floors

Bob Jungels heeft zijn contract bij Quick-Step Floors met drie jaar verlengd. De Luxemburgse wielrenner staat nu tot het einde van 2020 onder contract bij de Belgische ploeg van Patrick Lefevere.

Jungels won dit jaar de vijftiende etappe in de Ronde de Italië en zou als achtste eindigen in het eindklassement. Vorig jaar werd de Luxemburger zesde in het eindklassement en in beide gevallen won hij de jongerentrui in Giro d'Italia.

Jungels stond in de belangsteling van meerdere ploegen, maar bij Jungels waren er nooit twijfels om te blijven. "Ik ben altijd blij geweest bij deze ploeg, dus was het nooit echt een vraag voor mij of ik zou blijven of niet. Ik voel heel veel steun en vertrouwen bij Quick-Step Floors", aldus Jungels in het persbericht.

Overlast op vliegvelden door defensie-acties

De gezamenlijke vakbonden van defensiepersoneel willen deze week twee keer actievoeren. Vrijdag staan er stiptheidsacties gepland van de Koninklijke Marechaussee op de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam. Door strikt uitgevoerde paspoortcontroles kunnen de wachtrijen langer zijn dan normaal en kan er overlast ontstaan voor reizigers.

Daaraan voorafgaand staat donderdag de actie 'Vrije Vogel' op het programma. Verkeersovertredingen zullen dan niet worden bestraft. In plaats daarvan zullen marechaussees 'waarschuwingsbonnen' uitdelen.

De bonden hopen met de acties de vastgelopen cao-besprekingen weer vlot te trekken. Het overleg met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over een nieuwe cao duurt al maanden. De vakbonden voeren sindsdien actie voor een betere cao. Hennis zei vorige maand het conflict nog op te willen lossen voordat een nieuw kabinet aantreedt.

Het cao-overleg bij Defensie zit sinds april muurvast. Het ministerie deed toen een eindbod, dat is verworpen door de overgrote meerderheid (90 procent) van de vakbondsleden.

Overlast op vliegvelden door defensie-acties
Overlast op vliegvelden door defensie-acties (Foto: ANP)

Wenger: "Lacazette wordt steeds beter"

Arsenal-trainer Arsène Wenger is onder de indruk van de ontwikkeling die Alexandre Lacazette doormaakt als speler. De aankoop past zich steeds beter aan in de voorbereiding.

Arsenal won dit weekend de Emirates Cup en Lacazette liet een prima indruk achter. De Fransman moet hooggespanen verwachtingen waarmaken, want hij is de duurste aanwinst in de geschiedenis van Arsenal. Hij werd overgenomen van Olympique Lyon.

Wenger ziet Lacazette steeds beter worden als speler van Arsenal. Stukje bij beetje krijgt hij het bewijs dat zijn club de juiste keuze heeft gemaakt. "Week na week zie je hem beter worden. Hij weet zich steeds beter aan te passen aan ons spel", zegt de coach tegen pers.

Wenger verwacht niet dat Lacazette vanaf het begin van het seizoen dezelfde prestaties kan leveren als in de voorbije seizoenen bij Olympique Lyon. "Geef hem alsjeblieft de tijd. Ik denk dat hij nog twee of drie maanden nodig heeft om helemaal gewend te zijn."

Ondanks dat Lacazette het net wist te vinden in het duel met Sevilla van dit weekend, haalde Wenger de aanvaller voortijdig naar de kant. "Het had niets te maken met een blessure. Ik wil hem rustig brengen. Hij heeft het fantastisch gedaan."

Hof beveelt zorg voor migranten Calais

Migranten in Calais moeten van de overheid water en sanitaire voorzieningen krijgen, want anders is er sprake van een onmenselijke behandeling van de vreemdelingen. Dit heeft de Franse Raad van State maandag bepaald in een climax van juridisch touwtrekken over de 'jungle' in Calais.

De Franse Conseil d'État keerde zich tegen de gemeente Calais en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die gaan ervan uit dat het aantal migranten er sterk afneemt als er niet voor ze wordt gezorgd. Ze waren daarom in beroep gegaan tegen het oordeel van een rechter in Lille. Die had eind juni bepaald dat er weer voorzieningen moeten komen voor de dakloze migranten in Calais.

De autoriteiten hadden eerder een krottenwijk, bekend als 'jungle', ontruimd en verwijderd, omdat die migranten zou aantrekken. Mensenrechtenorganisaties en tientallen migranten hebben samen die ontruiming met succes bij de rechter aangevochten. De migranten in Calais willen naar Engeland.

Hof beveelt zorg voor migranten Calais
Hof beveelt zorg voor migranten Calais (Foto: ANP)

Nice zonder Balotelli tegen Ajax

Het is een domper voor OGC Nice, maar Ajax mag zich in de handen knijpen met het nieuws dat Mario Balotelli ontbreekt in het duel met de Fransen.

Balotelli moet de ontmoeting in de derde voorrondes van de Champions League tegen Ajax aan zich voorbij laten gaan door een bovenbeenblessure, althans zo meldt Nice Matin.

Vorige week was Balotelli nog trefzeker voor OGC Nice in de heenwedstrijd van het tweeluik met Ajax. De aanvaller had daaraan niet genoeg, want door de goal van Donny van de Beek heeft Ajax een prima uitgangspositie.

Helemaal nu Balotelli voor de tweede ontmoeting in Amsterdam niet fit genoeg blijkt. De spits is vorig seizoen beslissend geweest in het behalen van Champions League-voetbal en moet nu vrezen dat hij het hoofdtoernooi misloopt.

Details next-gen videokaarten AMD bekendgemaakt

De Amerikaanse hardwareboer AMD heeft details prijsgegeven van hun nieuwe lijn videokaarten, de Radeon RX Vega-serie. Deze kaarten moeten concurreren met de populaire tegenhangers van aartsconcurrent Nvidia, zoals de GTX 1070 en 1080.

Over exact twee weken verschijnen er twee uitvoeringen van AMD's nieuwe vlaggenschip, de RX Vega 64, waarvan één variant luchgekoeld is en de andere watergekoeld. Ook komt er een budget-variant uit van de nieuwe chip, de RX Vega 56. De Vega 56 moet het doen met acht CU's (Compute Units) minder, namelijk 56 stuks tegenover de, u raadt het al, 64 stuks van de Vega 64.

De Vega 64 beschikt verder over 4096 stream processors en kan als piekprestatie 12,66 tFLOPS verwerken, terwijl de Vega 56 het moet doen met 3584 stream processors, goed voor een piek van 10,5 tFLOPS. De Vega 64 en 56 hebben respectievelijk een basiskloksnelheid van 1247MHz en 1156MHz, waarbij de watergekoelde variant nog iets harder kan werken, tot 1406MHz. De boost-snelheden liggen nog een stukje hoger: respectievelijk 1471, 1547 en 1677MHz. Beide kaarten hebben 8GB aan HBM2-geheugen aan boord.

AMD deed de details uit de doeken aan de vooravond van het Siggraph-evenement. Voor de mensen die niet geïnteresseerd zijn in cijfertjes had de halfgeleiderfabrikant nog wat losse-pols-feitjes over prestaties in games, wat uiteindelijk toch de doelcontent is voor deze videokaartserie. De luchtgekoelde RX Vega 64 zou het volgens eigen zeggen beter doen dan Nvidia's GTX 1080, met een gemiddelde van 53 frames per seconde tegenover 48, gebaseerd op benchmarks van negen verschillende games op een resolutie van 3440x1440. Deze bevindingen moeten wel met een aantal zoutkorrels worden genomen, gezien de wij-van-wc-eend-context. Desalniettemin zijn het veelbelovende geluiden.

  Radeon RX Vega 56 Radeon RX Vega 64 Radeon RX Vega 64 (WC)
Compute units 56 64 64
Stream processors 3584 4096 4096
Base clock 1156MHz 1247MHz 1406MHz
Boost clock 1471MHz 1547MHz 1677MHz
HBM2-geheugen 8GB 8GB 8GB
Geheugenbandbreedte 410GB/s 484GB/s 484GB/s
FP32-piekprestaties 10,5 tFLOPS 12,66 tFLOPS 13,7 tFLOPS
Koelvermogen 210W 295W 345W
Prijs  399 dollar  499 dollar  699 dollar (package-deal)

De specificaties zijn alvast gunstig, maar AMD heeft nog meer goed nieuws voor geïnteresseerden. Voor alle kaarten geldt dat wanneer je 100 dollar bijlegt, je op een heleboel potentieel interessante extra's wordt getrakteerd. Je ontvangt dan twee gratis Bethesda-games (Wolfenstein II en Prey) en je krijgt 100 dollar korting op een Ryzen 7-CPU/moederbord-combinatie. Voor verschillende regio's geldt ook nog een korting van 200 dollar op een FreeSync-monitor van Samsung, de 34" CF791, alleen geldt die aanbieding helaas niet voor Nederland. Tenslotte is de luchtgekoelde Vega 64 verkrijgbaar in twee kleuren, een zwarte en een metaalgrijze, zoals in de afbeelding hierboven te zien is.

Of AMD met de nieuwe Radeon Vega-serie een inhaalslag kan maken op Nvidia's topsegment moet de komende maanden blijken. Wel blijkt uit de vrijgegeven specificaties dat de kaarten van AMD niet op kunnen tegen de monsterkaarten van Nvidia, de GTX 1080Ti en de Titan Xp. Daar staat wel een aantrekkelijkere prijs tegenover, en bovendien kunnen de package-deals zeer interessant zijn voor mensen die op korte termijn een compleet nieuw systeem willen aanschaffen. 

Mourinho wil Fellaini niet kwijt

Marouane Fellaini wordt gelinkt aan Galatasaray, maar volgens José Mourinho maken de Turken geen enkele kans om de Belg over te nemen.

Directeur Cenk Ergün claimde dat Cim Bom wel goede papieren heeft om Fellaini van Manchester United te kopen. Mourinho reageerde zoals alleen hij dat kan. "Het is voor Galatasaray makkelijker om mij over te nemen dan Marouane", aldus de Portugese manager.

"Vergeet het maar. Fellaini is te belangrijk voor mij." Mourinho sprak die woorden zondag na de 3-0 oefenzege van zijn ploeg op Valerenga. Fellaini opende de score en na rust waren ook Romelu Lukaku en de 20-jarige Scott McTominay trefzeker.

Aanwinst Victor Lindelöf kwam volgens Mourinho goed voor de dag. Tijdens de oefenduels van United in de Verenigde Staten maakte Lindelöf, overgekomen van Benfica, nog geen sterke indruk. "Benfica is een grote club, maar de Portugese competitie is heel anders dan de Engelse. Hij heeft tijd nodig en die tijd krijgt hij van ons. Ik ben blij met wat hij laat zien."

België pakt Nederlander op in witwaszaak

De Belgische politie heeft de afgelopen dagen drie mensen opgepakt die worden verdacht van witwassen via bitcoins. Een van hen is de 24-jarige Nederlander Tommie V., die zaterdag werd aangehouden, meldt het Belgisch federaal parket maandag.

In dezelfde zaak zijn vorige week twee Belgische broers in hechtenis genomen, de 33-jarige Y.A. uit Jette en de 31-jarige I.A. uit Molenbeek. Zij zouden de afgelopen maanden talrijke transacties hebben uitgevoerd waarbij bitcoins werden verruild voor contant geld of omgekeerd. Dit gebeurde tijdens ontmoetingen met klanten op publieke plaatsen als parkings, hotels en fast food restaurants in België, Nederland en Duitsland.

Bij huiszoekingen in Brussel zijn tienduizenden euro's cash in beslag genomen. In Maastricht werd woensdag op verzoek van België een huiszoeking gedaan bij de 22-jarige Nederlander A.V., vermoedelijk een klant van de broers. Daar werd computermateriaal meegenomen.

Online marktplaats

Het onderzoek in België werd gestart nadat justitie vaststelde dat op de online marktplaats localbitcoins.com diensten werden aangeboden om bitcoins in te ruilen tegen cash of omgekeerd. Vooral de account 'Zhao Dong 1982' bleek in België actief te zijn, onder meer in de grensstreek met Nederland en Duitsland.

Hierbij ging het om bedragen van minimaal 5000 euro en tegen een commissie die vele malen hoger ligt dan normaal. Nadat het eerste contact was gelegd werd voor de verdere bespreking uitgeweken naar beveiligde communicatiekanalen zoals Telegram.

Het onderzoek naar 'Zhao Dong 1982', de broers A. en hun klanten gaat onverminderd verder, aldus het parket.

België pakt Nederlander op in witwaszaak
België pakt Nederlander op in witwaszaak (Foto: ANP)

Ricciardo over aanvaring Verstappen: "Situatie is afgehandeld"

De Hongaarse Grand Prix leverde zondag genoeg stof tot discussie op en dan met name over Red Bull-teamgenoten Max Verstappen en Daniel Ricciardo. Richting de tweede bocht van de race zat de Australiër voor de Nederlander, die in een overenthousiaste poging dat goed te maken te laat remde. Zijn wielen blokkeerde en hij onderstuurde tegen Ricciardo aan, die een bocht later zijn race tot een einde zag komen.

Ricciardo was op de boordradio gelijk na het incident vrij duidelijk: "Was dat wie ik denk dat het was?", wat door het team bevestigd werd. "Fucking slechte verliezer", foeterde hij. Verstappen bood na afloop netjes zijn excuses aan, zowel publiekelijk als - vermoedelijk - privé, en zijn teamgenoot heeft op Twitter inmiddels laten weten dat de kous wel af is.

"Gisteren was het even moeilijk, je bent de hele dag aan het opbouwen richting die twee uur racen en dan is het zo ineens afgelopen. Max heeft na de race zijn verontschuldigingen aangeboden en we hebben, weg van iedereen, met z'n tweeën nog even gesproken. De situatie is afgehandeld en op de juiste manier opgelost om nu weer vooruit te kijken. Over vier weken gaan de lichten weer uit", schrijft Ricciardo.

Veerman 'eerste keus' voor FC Utrecht

Henk Veerman hoopt zijn carrière komend seizoen te vervolgen bij FC Utrecht. Hij is het zat om op de bank plaats te moeten nemen.

FC Utrecht is naarstig op zoek naar een vervanger van Simon Makienok, die langdurig geblesseerd raakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Veerman wordt genoemd als een belangrijke kandidaat. Hij weet zelf af van de interesse, geeft hij aan in gesprek met de Leeuwarder Courant. "Ik ben de eerste keus. Dit is voor mij een geweldige mogelijkheid die langskomt. Komen de clubs er niet uit, dan schakelt Utrecht naar Tomas Necid (ex-PEC Zwolle, nu Bursaspor, red.), vertelt Veerman openlijk.

"De trainer kiest weer voor Reza Ghoochannejhad in de basis, weet ik sinds kort. Dat betekent dat ik opnieuw wisselspeler word. Ik heb gevraagd of de club wil meewerken aan een vertrek. Ik heb tweeënhalf jaar mijn stinkende best gedaan voor de club, maar ben nooit basisspeler geweest. Ik hoop dat Heerenveen aan het menselijke aspect wil denken. Bij 80 procent van de transfers is de gunfactor van groot belang."

Veerman heeft nog een contract voor twee jaar bij sc Heerenveen. Hij scoorde in het voorbije seizoen vijf keer in 24 wedstrijden, maar stond geen enkele daarvan in de basisopstelling.

Polen verder met houtkap ondanks uitspraak EU

Polen gaat gewoon door met de "beschermende" houtkap van het oerbos Bialowieza ondanks een uitspraak van de hoogste Europese rechter deze kap onmiddellijk te stoppen. Dat zei een vertegenwoordiger van staatsbosbeheer maandag op een persconferentie met de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko.

De houtkap is in strijd met de natuurbeschermingswetten en het vormt een ernstige bedreiging voor een gebied dat tot het werelderfgoed van de Unesco behoort. Maar de Poolse regering houdt vol dat de houtkap nodig is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan.

"De staatsbossen zijn verplicht om beschermende maatregelen te nemen. We moeten de beschermingsmaatregelen uitvoeren en dit is wat we doen", aldus Konrad Tomaszewski.

Polen verder met houtkap ondanks uitspraak EU
Polen verder met houtkap ondanks uitspraak EU (Foto: ANP)

28.000 fans voor André Rieu naar de bioscoop

Ruim 28.000 mensen zijn verdeeld over drie dagen op verschillende locaties in Nederland naar een bioscoop getogen om de registratie van het concert van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht te zien. De concertregistratie werd op 22, 23 en 30 juli vertoond in negentig Nederlandse bioscopen. Dat meldt het productiebedrijf maandag.

Volgens Piece of Magic Entertainment bezochten niet eerder zoveel mensen de registratie van een cultureel evenement in een bioscoop.

De vorige show die Rieu gaf op het Vrijthof was ook te zien in bioscopen in het land. Die concertregistratie trok de helft minder bezoekers.

André in Cinemas was ook in andere landen te zien. In totaal werd het spektakel in ruim 1600 filmzalen vertoond, onder meer in Duitsland, Spanje, Roemenië, Israël, Australië, Nieuw Zeeland Mexico, Argentinië, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten.

28.000 fans voor André Rieu naar de bioscoop
28.000 fans voor André Rieu naar de bioscoop (Foto: BuzzE)

Circa 400 banen op de tocht bij Shell

Bij Shell in Nederland staan circa vierhonderd banen op de tocht. Dat bevestigde het olie- en gasconcern maandag nadat geruchten over een nieuwe ontslagronde al eerder de kop op hadden gestoken. De banenreductie zal voornamelijk de divisie Projects & Technology in Amsterdam en Rijswijk treffen.

Volgens Shell zullen de maatregelen vanaf het laatste kwartaal van dit jaar worden genomen. Sommige van de medewerkers die het betreft kunnen mogelijk elders binnen Shell aan de slag. Shell benadrukte verder dat de precieze impact niet duidelijk is en dat daarvoor nog overleg wordt gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden.

Vorig jaar nam Shell ook al afscheid van honderden medewerkers in Nederland in verband met een wereldwijde herstructurering waarbij ruim 10.000 arbeidsplaatsen kwamen te vervallen. Shell heeft op dit moment circa 10.000 werknemers in dienst in Nederland.

Circa 400 banen op de tocht bij Shell
Circa 400 banen op de tocht bij Shell (Foto: ANP)

Raffinaderij Shell Pernis blijft langer dicht

De raffinaderij van Shell in Pernis blijft maandag ook nog grotendeels gesloten. Zaterdagavond woedde er brand in een hoogspanningsstation aan de Vondelingenplaat waardoor de stroom uitviel en al een deel van de fabrieken werd stilgelegd. Zondag werd in vrijwel de hele raffinaderij de productie gestaakt.

Het affakkelen van brandbare gassen, die bij het raffinageproces vrijkomen, neemt inmiddels af. Voor het einde van de dag verwacht de olieproducent dat dit "noodzakelijke kwaad" afgerond is.

Shell verwacht maandag de schade op te kunnen nemen en dan beter in te kunnen schatten wat er nodig is om de productie van brandstoffen te kunnen hervatten. Over een tijdsplanning voor het heropstarten kon een woordvoerder nog niets zeggen.

De kostenpost die gepaard gaat met het sluiten van de raffinaderij, houdt Shell voor zich.

Raffinaderij Shell Pernis blijft langer dicht
Raffinaderij Shell Pernis blijft langer dicht (Foto: ANP)

Boze buur dumpt hoop mest op oprit

"Een stinkend zaakje" noemde de polite het afgelopen nacht toen ze werden opgeroepen bij een incident in Leimuiden. Een boze buurman had na een zakelijk conflict een berg mest op de oprit gedumpt. 

Na tussenkomst en bemiddeling door de agenten zijn er afspraken gemaakt aldus de politie op Twitter. De strontstrooier heeft inmiddels zelf de boel weer opgeruimd. 

Flesvoeding alleen nog na overleg?

Volgens de Warenwet moet bij babymelkpoeder niet alleen worden vermeld dat borstvoeding beter is, maar ook wat er precies in het poeder zit en dat ouders het alleen zouden moeten gebruiken in overleg met een arts of consultatiebureau. Wat vind jij? Zou flesvoeding inderdaad alleen nog in overleg met een arts gegeven mogen worden of moet het gewoon vrij verkrijgbaar blijven. 

Duitse minister: actie EU tegen sancties VS

De Europese Unie moet snel tegenmaatregelen overwegen tegen het Amerikaanse sanctiebeleid. Washington bereidt nieuwe sancties tegen Rusland voor en die richten zich ook op Europese bedrijven. Dat is onacceptabel en in strijd met het internationaal recht. Dit heeft de Duitse van Economie en Energie, Brigitte Zypries, maandag in onder meer Die Zeit gezegd.

De VS straffen zo bijvoorbeeld Duitse ondernemingen omdat ze buiten Duitsland actief zijn. "We willen natuurlijk geen handelsoorlog, maar het is wel verstandig dat de Europese Commissie zich nu bezig gaat houden met een reactie op de Amerikaanse sancties".

Het Amerikaanse Congres heeft afgelopen week gestemd voor nieuwe en zonder overleg met de EU opgestelde sancties tegen Rusland. Washington is onder meer boos omdat Rusland zich zou hebben gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Duitse minister: actie EU tegen sancties VS
Duitse minister: actie EU tegen sancties VS (Foto: ANP)

Australië verscherpt veiligheidsmaatregelen

De verscherpte controle van vliegtuigpassagiers en hun bagage op Australische luchthavens blijft voor onbepaalde tijd van kracht. Dit zei de Australische minister van Immigratie Peter Dutton maandag.

In het weekend zijn vier mannen gearresteerd in voorsteden van Sydney die volgens de politie van plan waren "een vliegtuig neer te halen". Het zou gaan om samenzweerders die worden geïnspireerd door de islam.

De politie heeft niets gezegd over wat de vier precies van plan zouden zijn geweest. Plaatselijke media meldden dat ze ervan worden verdacht een bom of gifgas aan boord van een vliegtuig te willen brengen.

Australië verscherpt veiligheidsmaatregelen
Australië verscherpt veiligheidsmaatregelen (Foto: ANP)

Bijna miljoen kijkers voor Van der Laan

974.000 mensen hebben zondagavond gekeken naar het tv-programma Zomergasten waarin de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan centraal stond. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het was daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur en de EK-vrouwenvoetbalwedstrijd Engeland - Frankrijk het best bekeken tv-programma.

Van der Laan is ernstig ziek, hij heeft uitgezaaide longkanker. ,,Ik heb al heel lang pijn op een aantal plekken. Maar ik voel me goed", zei hij onder meer. Hij blijft voorlopig werken.

Van der Laan trok meer kijkers dan premier Mark Rutte vorig jaar (925.000 kijkers) en zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb het jaar ervoor (bijna 800.000 kijkers). De eerste uitzending van Zomergasten van dit seizoen met Rosanne Hertzberger was vorige week goed voor 549.000 belangstellenden.

Bijna miljoen kijkers voor Van der Laan
Bijna miljoen kijkers voor Van der Laan (Foto: ANP)

Hellblade: Senua's Sacrifice is af

De psychedelische action-adventure Hellblade: Senua's Sacrifice is Gold gegaan, zo maakte gamestudio Ninja Theory bekend. De 'independent AAA-game' zoals de heren ontwikkelaars het zelf noemen komt op 8 augustus uit voor PlayStation 4 en pc.

Hellblade werd alweer drie jaar geleden aangekondigd op de E3 van dat jaar en heeft sindsdien met enige regelmaat van zich laten horen. Zo kwamen er onder andere beelden voorbij van de uitgebreide motion capture die is gebruikt bij de ontwikkeling van de game. In Hellblade kruip je in de huid van Senua en vecht je je een weg door een bizarre Viking-achtige wereld waarin de grens tussen hallucinatie en realiteit vervaagd is.

De ontwikkelaar spreekt van een 'independent triple A-game' omdat het op onafhankelijke basis wordt uitgegeven, maar toch de productiewaarde heeft van een AAA-game. Hellblade: Senua's Sacrifice gaat op release ook maar €29,99 kosten, maar daar staat tegenover dat de game in vergelijking met andere AAA-titels relatief kort is.

Ontruiming caravans Fort Oranje incidentloos

De ontruiming van 48 stacaravans op veld F van de probleemcamping Fort Oranje in de gemeente Zundert is maandag zonder incidenten begonnen. Met hoogwerkers worden de sterk verouderde stacaravans op diepladers geplaatst en weggereden. De ontruiming gaat enkele dagen duren.

Een woordvoerster van de gemeente zegt met een zekere opluchting dat incidenten tot dusver zijn uitgebleven. "Dit is een vervelende situatie voor alle betrokkenen. Er wonen hier behalve criminelen tenslotte ook mensen die hier probleemloos verblijven", zegt zij.

De ontruiming van het eerste deel van de camping was donderdag aangekondigd. Het gaat om een veld met stacaravans waar vooral arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië en seizoenswerkers wonen. Voor enkele van de bewoners op het veld is een uitzondering gemaakt, onder meer omdat zij in een zorgtraject zitten en hulp nodig hebben bij herhuisvesting.

De gemeente Zundert nam het beheer van de camping in juni over. Binnen een jaar moeten alle gasten op de camping vertrokken zijn.

Ontruiming caravans Fort Oranje incidentloos
Ontruiming caravans Fort Oranje incidentloos (Foto: ANP)

538-dj geeft kind 'kattennaam'

Radio 538-dj Barend van Deelen is voor het eerst vader geworden. Op social media deelt de 29-jarige radioman een plaatje met zijn pasgeboren zoon Boaz in zijn armen.

"Daar ben je dan. Onze zoon. Boaz 'Teun' van Deelen. We noemen je Boaz", schrijft Van Deelen maandagochtend.

Je zou denken dat het een naam is die je aan je hond kat geeft, echter een diepgaande studie op Google leert dat Boaz een bijbelse naam is. Boaz komt uit het Hebreeuws en betekent "in hem is kracht" of scherp verstand" volgens wiki.

Begin mei postte Van Deelen een foto van zijn vriendin Lisa-Marie met een zwangerschapsbuikje. "Onder de hand van Lisa-Marie groeit al 30 weken ons wondertje. Ik heb er zin in kleine. Kom zoals je bent en je moeder en ik zullen er zijn."

Begin dit jaar stapte de dj na zeven jaar op 3FM over naar Radio 538.

Voetballer debuteert bij nieuwe club met fraaie eigen goal

Voetballer José Angel kwam in de afgelopen seizoenen bij FC Porto en Villarreal niet lekker uit de verf. De verdediger speelde in de voorgaande drie seizoenen steeds slechts zeven wedstrijden, dus het was tijd voor een transfer.

Angel trok naar Eibar en bleef zo in de Primera Division. Tijdens de vrienschappelijke wedstrijden debuteerde hij voor zijn nieuwe club, zondag speelde men een oefenpotje tegen Schalke 04. Angel zal er gelijk een onuitwisbare indruk gemaakt hebben, want met een fraaie trap werkte hij de bal in de tweede helft achter zijn eigen doelman.

Het bleek uiteindelijk de enige treffer van de wedstrijd, waarvan we ons toch een beetje afvragen of de bookmakers weer eens opvallende weddenschappen binnen hebben gekregen. 

De goal van José Angel (Bron: YouTube)

Roemenen plunderden al rijdend vrachtwagens

De politie heeft op een bungalowpark in het Gelderse Otterlo een bende van vijf Roemeense mannen gearresteerd. De verdachten maakten op spectaculaire wijze vijf vrachtwagenladingen in Nederland buit.

Ze deden dit door al rijdend in een speciaal geprepareerde auto via het open dak de deuren van de trucks te forceren en de lading over te hevelen, liet de politie maandag weten. De bende liep tegen de lamp na een beroving afgelopen week. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland tipte daar de politie over.

Bij de arrestatie zaterdag trof de politie een lading iPhones aan met een geschatte waarde van een half miljoen euro. De bende wordt verdacht van in totaal zeventien overvallen verspreid over Europa. Waar de mannen terecht zullen staan is nog niet bekend.

Roemenen plunderden al rijdend vrachtwagens
Roemenen plunderden al rijdend vrachtwagens (Foto: ANP)

LB: Trijntje viert verjaardag jongste zoon

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen.

De jongste zoon van Trijntje Oosterhuis, Marijn, is maandag jarig. De zangeres staat op Instagram stil bij het feit dat haar zoon elf is geworden met een lief bericht en een foto van haar oogappel.

"Tussen je broertjes en je zusje straal jij altijd een groot vrolijk licht! Alles is altijd leuker, mooier en gezelliger sinds jij er bent! Gefeliciteerd lieverd! Ik hou van jou!!", post Oosterhuis.

Marijn is de tweede zoon van de zangeres en haar ex Sander van den Eeden. Zij zijn ook de ouders van oudere broer Jonas. Eind 2015 beviel Trijntje van dochter Maël, de vader van het meisje is Trijntjes vriend Alvin Lewis. Lewis heeft ook een zoon uit een eerdere relatie, Eljah.

Trijntje viert verjaardag jongste zoon
Trijntje viert verjaardag jongste zoon (Foto: BuzzE)

Krapte op arbeidsmarkt belemmert economie

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de economie belemmerd wordt. Bedrijven kunnen namelijk niet genoeg gekwalificeerd personeel vinden, blijkt uit een maandag verschenen rapport van Rabobank. Economen van de bank becijferden dat 7 procent van de economie hier last van heeft.

Vooral in de IT-sector is het aantal beschikbare arbeidskrachten laag. Ongeveer een derde van de bedrijven in die sector geeft aan een tekort aan arbeidskrachten als belangrijkste belemmering te zien. Ook meer dan een vijfde van de uitzendbureaus, ingenieursbureaus en juridisch- en managementadviesbureaus geven aan tegen een gebrek aan geschikt personeel op te lopen.

Het gaat echter niet alleen om hoogopgeleid personeel waar gebrek aan is. Ook de overige zakelijke diensten, zoals beveiligingsbedrijven, callcenters, hoveniers en schoonmakers zitten om personeel verlegen volgens de Rabobank-economen.

Krapte op arbeidsmarkt belemmert economie
Krapte op arbeidsmarkt belemmert economie (Foto: ANP)

Van Persie blijft Fenerbahçe trouw

Fenerbahçe weet Robin van Persie voor komend seizoen te behouden ondanks vermeende belangstelling van Feyenoord. De spits heeft zijn toekomst aan de Turkse club verbonden.

Zaakwaarnemer Kees Vos sluit in gesprek met De Telegraaf uit dat Van Persie komend seizoen het shirt van Feyenoord draagt. Volgens hem is het een uitgemaakte zaak dat zijn cliënt bij Fenerbahçe blijft voetballen.

"Robin staat dit seizoen nog onder contract bij Fenerbahçe", verklaart Vos. "De nieuwe trainer is vanaf het begin erg positief over Robin en heeft niet de intentie om hem te laten gaan. Daarom is een transfer naar een andere club niet aan de orde deze periode."

De geruchten deden hardnekkig de ronde dat Feyenoord zich met Van Persie wilde versterken. De club zag een terugkeer van de internationale topspeler zitten, om het gat op te vullen dat Dirk Kuyt deze zomer achter heeft gelaten.

Van Persie kende vorig seizoen wisselend succes bij Fenerbahçe. Trainer Aykut Kocaman, die is aangesteld als opvolger van Dick Advocaat, heeft laten weten dat hij het volste vertrouwen heeft in de Nederlander.

Juventus boekt eerste zege op AS Roma

Juventus heeft een eerste signaal afgegeven aan AS Roma door de Italiaanse titelconcurrent te verslaan in een vriendschappelijke wedstrijd. Het kwam aan op strafschoppen.

Met het begin van het Serie A-seizoen in zicht namen Juventus en AS Roma het tegen elkaar op in de International Champions Cup. Dat leverde een interessante ontmoeting op, die door Juventus over de streep werd getrokken.

Beide ploegen lieten er geen gras over groeien. Er werd spijkerhard gevoetbald. Via Mario Mandzukic was het Juve dat in de eerste helft al op voorsprong kwam Hij werd de diepte ingestuurd door Alex Sandro en bleef koel oog in oog met doelman Alisson van AS Roma.

Juve drong in de tweede helft aan op een tweede goal. Het vizier van aankoop Douglas Costa stond echter niet op scherp en ook sterspeler Paulo Dybala kon niet scoren. Hij vond wel het net, maar deed dat in buitenspelpositie.

Daarna was het woord aan Roma. Een kwartier voor tijd trok Edin Dzeko de score gelijk met een intikker. Daardoor kwam het aan op een strafschoppenserie waarin Juventus onberispelijk was. Alleen Roma-speler Marco Tumminello faalde.

'Flesvoeding alleen gebruiken na overleg'

Elf winkelketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat, overtreden de wet rondom marketing voor babyvoeding. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) in een groot aantal zaken die waren aangespannen door voedselwaakhond Foodwatch.

In hun webshops verkopen de bedrijven babymelkpoeder zonder daarbij te vermelden dat borstvoeding beter is, zoals wettelijk verplicht is. Foodwatch diende 29 klachten in en kreeg in alle gevallen gelijk. Van de RCC hebben de ketens te horen gekregen dat ze hun website moeten aanpassen. Ook de producent van flesvoeding heeft een tik op de vingers gekregen.

Foodwatch noemt het maandag verbijsterend "dat een wet die bedoeld is om baby's te beschermen tegen de commercie, massaal wordt overtreden". Volgens de organisatie "toont dit het falen aan van de beloofde zelfregulering van de voedingsindustrie en het falen van de handhavende overheidsinstantie NVWA".

Volgens de Warenwet moet bij babymelkpoeder niet alleen worden vermeld dat borstvoeding beter is, maar ook wat er precies in het poeder zit en dat ouders het alleen zouden moeten gebruiken in overleg met een arts of consultatiebureau. De enige gezondheidsclaim die is toegestaan, is een vermelding over een verminderd gehalte aan melkeiwitten voor zuigelingen die daar allergisch voor zijn. Reclame maken voor flesvoeding is verboden.

'Babymelk verkocht zonder verplichte tekst'
'Flesvoeding alleen gebruiken na overleg' (Foto: ANP)

Nederlander vast wegens beledigen Erdogan

Een Nederlands-Turkse man is in Turkije gearresteerd op verdenking van belediging van president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag na berichtgeving in dagblad Trouw.

De man is vorige week onmiddellijk bij aankomst op het vliegveld van Istanbul opgepakt. Volgens de aanklacht heeft hij Erdogan op sociale media een "dief" en "dictator" genoemd. Ook zou hij zich kritisch hebben uitgelaten over de politieke situatie in het land.

De echtgenote en kinderen van de man werden opgepakt, maar snel vrijgelaten. De man zat vast voor verhoor en is in de loop van vorige week vrijgelaten, maar mag Turkije niet verlaten. Het ministerie kreeg afgelopen vrijdag een anonieme melding over de arrestatie en zegt de identiteit van de man nog niet te kennen.

Nederlander vast wegens beledigen Erdogan
Nederlander vast wegens beledigen Erdogan (Foto: ANP)

Noodweer teistert Duitsland

Duitsland heeft zondag zwaar te lijden gehad onder noodweer. Zware onweersbuien trokken over het land die vooral het zuidwesten troffen, maar ook de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren kampte met zware regenval. Zo zijn bomen uit de grond getrokken, vlogen huizen in brand en strandden treinreizigers.

In Offenburg in de zuidwestelijk deelstaat Baden-Württemberg moesten zondagavond honderden treinreizigers in de regen wachten om hun reis per bus te vervolgen. Ook in Baden-Baden strandden zo'n zeshonderd mensen. Ze werden door hulpdiensten bijgestaan. Op het traject van Offenburg naar Freiburg raakten op twee verschillende plekken de bovenleiding defect.

In Mecklenburg-Voor-Pommeren vielen bomen om en moest een voorstelling in een openluchttheater onderbroken worden. Ook vlogen twee woningen in brand nadat de bliksem was ingeslagen. In Beieren raakte een ouder paar gewond nadat ze rook hadden ingeademd toen hun huis vlam vatte.

Noodweer teistert Duitsland
Noodweer teistert Duitsland (Foto: ANP)

April Reign doet huil huil om Confederate

Tijdens de uitzendingen van Game Of Thrones in verschillende tijdzones in de VS, is zondagavond op Twitter geprotesteerd tegen de nieuwe HBO-serie Confederate.

Het protest was opgezet door activist April Reign, die eerder de hashtag #OscarsSoWhite startte om aandacht te vragen voor het gebrek aan nominaties voor Afro-Amerikanen en andere minderheden bij de Academy Awards. Zij riep eerder dit weekend op tijdens de uitzendingen van het paradepaardje van de zender naar HBO te tweeten met de hashtag #NoConfederate.

Confederate vindt plaats in een alternatief universum, waar het zuiden van de VS de Amerikaanse Burgeroorlog niet heeft verloren en slavernij nog steeds legaal is en in het moderne leven wordt toegepast. Dat idee stuit op veel verzet binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap, die vindt dat slavernij niet de basis kan zijn van entertainment. "Het vercommercialiseren van zwart leed voor het vertier van anderen moet eens stoppen", zei Reign eerder tegen CNN. "Voor sommige mensen is Confederate geen 'alternatieve universum', maar een pijnlijke verwijzing naar hoever we nog hebben te gaan tot we echte gelijkheid hebben in dit land."

Volgens The Hollywood Reporter stond #NoConfederate al tijdens de eerste uitzending van Game Of Thrones bovenaan Twitters Trending Topic-lijst in de VS. Wereldwijd was het het op één na vaakst besproken topic.

FOK! Wat een weer: waarschijnlijk droog

Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen.

Goedemorgen!

Gisteren wisselden zon en regen elkaar af. De avond verliep wel droog. De afgelopen nacht verliep niet veel anders, aan de kust wat regen en voor de rest droog. 

Vandaag blijft het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het westen en noorden zou een enkele bui voor kunnen komen. De zon is gelukkig ook regelmatig te zien. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden op de wadden tot 25 graden in het zuidoosten.

De komende dagen weinig verandering, zon en regen wisselen elkaar af en de temperatuur loopt op tot ruim 20 graden.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:59
Zon onder: 21:31
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1498 Christoffel Columbus ontdekt de eilanden Trinidad en Tobago.
1849 Benjamin Chambers vindt het achterladerkanon uit.
1938 De Britse stoomlocomotief Mallard bereikt een snelheid van 202,7 km/h, een record dat zestig jaar zou stand houden.
1962 Om 23:59 stopt zeezender Radio Mercur met haar officiële programma's, omdat de Scandinavische landen de volgende dag de antizeezenderwet in werking laten treden.
1968 De eerste aflevering van de komische serie Dad's Army wordt uitgezonden op de BBC.
1972 IRA-bomaanslag in Claudy, Noord-Ierland. Er ontploffen 3 bommen waarbij negen mensen om het leven komen.
2003 In het Avonturenpark Hellendoorn vindt het laatste optreden plaats van Bassie en Adriaan. Enkele dagen daarvoor wordt bekendgemaakt dat bij "acrobaat" Aad van Toor de ziekte kanker is geconstateerd. Hierdoor moest de geplande afscheidstournee worden onderbroken. Pas later werd duidelijk dat dit het allerlaatste optreden was.

De afgelopen week was ik in de bergen van Tsjechie. Toen het regende verdampte het regenwater op de grond weer, wat wolken vormde tussen de bergen. Het zwart in de wolken is de berg aan de andere kant van het dal.  (Foto: qltel)
De afgelopen week was ik in de bergen van Tsjechie. Toen het regende verdampte het regenwater op de grond weer, wat wolken vormde tussen de bergen. Het zwart in de wolken is de berg aan de andere kant van het dal. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Auto rijdt van talud, bestuurder overleden

Bij het Friese plaatsje Wirdum is maandagochtend iemand om het leven gekomen na een eenzijdig ongeluk op de N31. De auto reed vermoedelijk van een talud bij het knooppunt Werpsterhoek en kwam op het spoor terecht.

De N31 is in beide richtingen afgesloten vanwege de hulpverlening.  De NS meldt dat er tussen Akkrum en Leeuwarden geen treinverkeer mogelijk is. Ze verwachten dat de situatie tot tenminste 07:30 duurt. 

Man neergestoken in Assen

In de Drentse hoofdstad Assen heeft zondagavond een steekpartij plaatsgevonden. Daarbij is een man gewond geraakt en de politie heeft een verdachte gearresteerd.

Het steekincident had plaats rond middernacht in de Rolderstraat. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Wat de reden is geweest van de steekpartij is niet bekend.

Man neergestoken in Assen
Man neergestoken in Assen (Foto: ANP)

Auto rijdt van trap metro na achtervolging

In Berlijn is zondagavond een auto na een politieachtervolging de trap van een metrostation afgereden. Drie inzittenden zijn gearresteerd, meldt de politie. Niemand raakte bij de actie gewond.

Tijdens een kentekencontrole sloeg de bewuste auto, die als gestolen was opgegeven, op de vlucht. De politie zette daarop de achtervolging in. De auto kwam vervolgens in de ingang van het metrostation bij het gemeentehuis van het stadsdeel Spandau terecht, toen de bestuurder de macht over het stuur was verloren.

Op een tussenverdieping kwam de auto tot stilstand. Volgens de politie kan van geluk worden gesproken dat niemand gewond raakte. Op het tijdstip (rond 20.00 uur) waren veel mensen op het station. Een man kon de auto ontwijken door net op tijd weg te springen.

Auto rijdt van trap metro na achtervolging
Auto rijdt van trap metro na achtervolging (Foto: ANP)

Meer EU-migranten en minder asielzoekers

In de eerste helft van dit jaar zijn er 31.000 mensen meer in Nederland komen wonen dan er zijn vertrokken, ongeveer net zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt maandag dat het migratiesaldo, het verschil in aantal immigranten en emigranten, voor het eerst sinds 2013 niet is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Uit Europese landen en uit Noord- en Zuid-Amerika kwamen meer mensen naar Nederland dan in de eerste helft van 2016, maar uit Azië en Afrika juist minder.

Het aantal nieuwe asielzoekers is lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen bijna elfduizend Syriërs naar ons land, in 2016 waren dat er vijftienduizend. Syriërs vormen nog steeds de grootste groep immigranten.

Onder Europese migranten steeg vooral het aantal mensen uit nieuwere EU-lidstaten zoals Bulgarije, Roemenië, Letland en Litouwen.

Terwijl er 100.000 mensen bij kwamen, vertrokken 69.000 mensen uit Nederland. De totale bevolkingsgroei kwam volgens het CBS uit op 35.000. Behalve migranten kwamen er ook vierduizend meer baby's bij dan er mensen overleden.

Meer EU-migranten en minder asielzoekers
Meer EU-migranten en minder asielzoekers (Foto: ANP)

Ook MTV doet mee aan gender-gekkigheid

MTV wijzigt de naam van het awardbeeldje dat de zender jaarlijks uitreikt tijdens de Video Music Awards. De Moonman heet vanaf de komende editie Moon Person.

De genderneutrale naam past beter in het nieuwe beleid van MTV, dat sinds dit jaar bij al haar awardshows de prijzen niet meer in mannelijke en vrouwelijke categorieën indeelt. Zo werd bij de Movie & TV Awards afgelopen mei maar één award uitgereikt voor beste acteerwerk. Die eer ging overigens naar Emma Watson voor Beauty And The Beast.

"Waarom zou het een man zijn", legt MTV-baas de naamswijziging van de VMA-award zondag uit in The New York Times. "Het kan een man zijn, het kan een vrouw zijn, het kan een transgender zijn, het kan een non-conformist zijn."

Het maanmannetje op de award van de zender verwijst naar de lancering van MTV in 1981. Het kanaal startte de eerste uitzending met beelden van ruimteschip Apollo 11, gevolgd door nepbeelden waarop een astronaut een MTV-vlag op de maan plantte waarop de voice-over zei: "Dames en heren, rock-'n-roll."

De VMA's worden dit jaar op 27 augustus uitgereikt in Los Angeles.

MTV geeft award genderneutrale naam
MTV geeft award genderneutrale naam (Foto: BuzzE)

Meppelink/Van Gestel winnen met speels gemak op WK beachvolleybal

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben met speels gemak hun eerste overwinning geboekt op het wereldkampioenschap in Wenen.

De eerste groepswedstrijd werd verloren, maar tegen het Keniaanse duo Gaudencia Makokha en Naomie Too mocht weinig moeite verwacht worden, Kenia is immers allerminst een topland in het beachvolleybal.

Dat bleek ook zo uit te komen, want Makokha en Too hadden flinke moeite om überhaupt eens meer dan één punt achter elkaar te scoren. De wedstrijd was dan ook snel gedaan: 21-5, 21-7 voor Meppelink en Van Gestel, die het dinsdag in de laatste groepswedstrijd opnemen tegen Agatha/Duda uit Brazilië.

Excuses Verstappen aan Ricciardo

Max Verstappen heeft direct na afloop van de Grand Prix van Hongarije excuses aangeboden aan Daniel Ricciardo. Beide Red Bull-coureurs clashten in de eerste ronde met elkaar, waarbij Ricciardo uitviel, terwijl Verstappen na een straf de race uiteindelijk op plek vijf uitreed. Beide coureurs hopen dat hun onderlinge relatie door het voorval niet geschaad is.

Ricciardo sprak met Ziggo Sport: "Hier is geen excuus voor. Ik pakte Lewis Hamilton in de eerste bocht en had daarna een betere exit dan Max. Ik wist dat alleen hij daarna bij bocht twee in de buurt zat en voelde een dat ik geraakt werd. Erg verrassend dat zoiets daar gebeurt, want er was geen ruimte of wat dan ook. Hij verloor plekken in de eerste bocht en wilde dat gelijk goedmaken. Dan ziet hij zijn teamgenoot voorbij komen en ziet hij rood."

De Australiër wilde dat Verstappen zijn verontschuldigingen aanbood en de Nederlander trok na afloop openlijk het boetekleed aan. "Mijn excuses aan Daniel. We hebben altijd een goede relatie gehad en dat wil ik graag zo houden. Het was niet mijn intentie tegen 'm aan te rijden."

"Mijn start was goed, maar in bocht één ging Kimi Räikkönen redelijk vroeg midden in de bocht op de rem. Ik moest uitwijken en toen kwam Valtteri Bottas terug, wat me naar buiten duwde, op het kunstgras. Ik kwam een beetje in de problemen en in bocht twee hebben Daniel en ik allebei heel laat geremd. Ik had een auto voor me en blokkeerde, dan kun je verder niks doen. Zo onderstuurde ik tegen m’n teamgenoot aan, wat je natuurlijk absoluut niet wil."

Siniakova verslaat Wozniacki en pakt tweede WTA-titel

Tennisster Katerina Siniakova heeft de tweede WTA-titel uit haar carrière binnen. De 21-jarige Tsjechische was de beste in het Zweedse Båstad, nadat ze eerder dit jaar het toernooi van Shenzhen won. 

Siniakova is de nummer 56 van de wereld, Wozniacki staat op plek zes op de ranglijst. Dat deerde de jonge Tsjechische geenszins en hoewel de partij door de vele lange games bijna twee uur duurde, rekende ze toch in twee sets af met haar ervaren opponente: 6-3, 6-4.

Mayer wint van Mayer in finale ATP-toernooi Hamburg

Tennisser Leonardo Mayer heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan een ATP-toernooi gewonnen. De Argentijn (ATP-138) was de beste in Hamburg, waar hij drie jaar geleden zijn tot zondag enige toernooizege boekte.

In de finale was Mayer, die het toernooi als lucky loser mocht betreden, te sterk voor de Duitser Florian Mayer (ATP-101). Mayer was de beste in de eerste set, maar in set twee sloeg Mayer terug, waardoor een beslissende set gespeeld moest worden. Daarin was Mayer, de Argentijnse Mayer welteverstaan, de sterkste: 6-4, 4-6, 6-3.

Touwtrekkers blijven steken op één keer zilver op Wereldspelen

De Nederlandse touwtrekkers hebben zondag op de laatste dag van de Wereldspelen in Wroclaw geen medaille kunnen winnen in de klasse tot 640 kilogram. In de zwaarste klasse, tot 700kg, bleef het zaterdag enigszins teleurstellend bij zilver, zondag moest wraak genomen worden.

Dat zat er echter niet in. Tegen Ierland werd in de groepsfase gelijkgespeeld, daarna waren Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland stuk voor stuk te sterk. Nederland haalde zo niet de halve finales, de Britten slaagden er in de finale in Zwitserland te verslaan, waardoor de trekkers uit de Alpen voor het eerst sinds 1997 geen goud wonnen in de klasse tot 640kg.

Van der Mark wint 8 uur van Suzuka met Yamaha

Motorcoureur Michael van der Mark heeft voor de derde keer in zijn carrière de 8 uur van Suzuka gewonnen. De Nederlander won de prestigieuze endurancerace twee keer met Honda, dit keer deed hij dat met Yamaha.

Van der Mark reed samen met zijn World Superbike-teamgenoot Alex Lowes en de Japanner Katsuyuki Nakasuga namens het Yamaha Factory Racing Team. Dat team mocht vanaf poleposition vertrekken en kwam eigenlijk geen moment in de problemen. Na het vallen van de duisternis nam Lowes de laatste stint voor zijn rekening en ook dat ging prima, waarmee de winst binnen was.

Het Kawasaki Team Green pakte in het laatste halve uur nog de tweede plaats, omdat Randy de Puniet zijn Honda met een mechanisch probleempje naar binnen moest sturen. Hij kon rap weer door, maar de tweede plek was weg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.