Woensdag gehaktdag: geen traditie, geen gehak

Verantwoordingsdag (ook wel 'gehaktdag' genoemd in de Tweede Kamer - een benaming waar Marianne Thieme erg graag vanaf wil) moest ooit naast Prinsjesdag een tweede parlementaire hoogtepunt van het jaar worden. Het kabinet legt dan verantwoording af over de uitgaven en het beleid van het afgelopen jaar. Woensdag is het weer zover.

De 'derde woensdag in mei' moest net zo'n traditie worden als de derde dinsdag in september. Dan presenteert het kabinet traditiegetrouw op Prinsjesdag de begroting voor het komende jaar. Maar zover is het nooit gekomen. De dag mist uitstraling door gebrek aan Gouden Koets en Troonrede.

Tekenend is verder het feit dat Verantwoordingsdag niet meer op de derde woensdag in mei hoeft plaats te vinden, hoewel dat wel de bedoeling blijft. Hierdoor is er meer flexibiliteit, stelde het kabinet vorig jaar. Bijvoorbeeld als deze dag in een vakantie valt of als er verkiezingen zouden zijn.

Op Verantwoordingsdag biedt de regering een hele berg jaarverslagen aan en een oordeel van de Algemene Rekenkamer. Deze onafhankelijke instantie controleert de financiën en het beleid van het Rijk. De Rekenkamer kreeg met het verdwijnen van de 'vaste dag' tegelijkertijd ruimere bevoegdheden voor onderzoek.

De Rekenkamer heeft altijd wel kritiek op ministeries, op de een wat meer dan de ander. Een of twee weken later debatteert de Tweede Kamer dan over de jaarverslagen. Dit verantwoordingsdebat wordt vaak overheerst door de actualiteit. En een bewindspersoon is nog nooit echt in het nauw gekomen door Verantwoordingsdag. Dat zal ook dit jaar niet gebeuren: de noodzaak om een reeds demissionaire minister te laten vallen is niet aanwezig en daarnaast was veel van de kritiek op het kabinet Rutte-II niet financieel van aard.

Gehaktdag geen hoogtepunt à la Prinsjesdag
Gehaktdag geen hoogtepunt à la Prinsjesdag (Foto: ANP)