Trump haalt uit naar dode Castro

Verzoenende woorden naar aanleiding van het overlijden van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro zijn niet aan aankomend Amerikaans president Donald Trump besteed. Volgens hem was Castro een bruut met bloed aan zijn handen.

Trump wijst op Castro's "vuurpeletons, diefstal, onbeschrijfelijk leed en fundamentele rechtenschendingen". Een grote verrassing is dat niet: zijn campagne richtte zich in de aanloop naar de verkiezingen specifiek op Cubaanse bannelingen, terwijl andere latino's als ongewenst werden weggezet. Dit was onderdeel van de strategie om Florida binnen te halen, wat uiteindelijk ook lukte.

In het verlengde daarvan dreigt Trump de toenadering ongedaan te maken tussen de VS en Cuba, aldus CNN. Die werd ingeluid met de historische handreiking in 2013 door huidig president Barack Obama aan Castro's opvolger, zijn broer Raúl.

In oktober beschreef Trump Obama's pogingen om de betrekking te herstellen als zwak, maar zei ook niet principieel tegen een overeenkomst met Cuba te zijn. Mogelijk wil de komende president, die in maart nog zei best wel een hotel op Cuba te willen openen, het eiland de duimschroeven aandraaien om het communistische fundament vaarwel te zeggen.

Tijdens de campagne eiste de vastgoedmagnaat verder de vrijlating van alle politieke gevangenen, godsdienstvrijheid en een meerpartijenstelsel.

Zover heeft Obama niet willen gaan. De huidige president beschouwt de toekomst bovenal als een zaak van de Cubanen zelf. Maar ondanks de hardere woorden van Trump op de dag van Castro's overlijden lijkt de verwachting alom dat de aankomende president zich niet veel minder pragmatisch zal opstellen.