Kamermeerderheid: erken doodgeboren kind

Onder meer de PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP hebben zich volgens een rondgang van BNR achter een petitite geschaard, die dinsdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De ondertekenaars willen dat doodgeboren kinderen worden opgenomen in de Basisregistratie Personen.

Een van de aanjagers is Paroolcolumniste Roos Schlikker, die het zelf meemaakte. Zij haalde in een van haar columns de wettekst aan: "Wordt een kind dood geboren, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan."

Dit leverde een stroom reacties op van mensen bij wie een kind dood was geboren. Volgens veel van hen miskent de wet het bestaan van hun kroost dat het niet haalde. Schlikker bijvoorbeeld voelt zich moeder van drie kinderen in plaats van twee.

De gemeente Amsterdam gaat coulant met de wet om. De columniste kon bij haar stadsdeelkantoor dan ook een overlijdensakte krijgen van haar doodgeboren dochter Liv.

De VVD wil volgens BNR nog geen "valse hoop" bieden, en eerst de juridische haalbaarheid van het voorstel onderzoeken. Van het CDA is onduidelijk of die partij de ondertekenaars steunt.

Verder lijken er verschillende motivaties te spelen bij de steun voor het voorstel. De emotionele erkenning voor het leed na een mislukte zwangerschap is daar een van, een ander is de wens om in het hele land gelijke regels te hebben. Ten slotte is er vermoedelijk de wens bij religieuze partijen om een ongeboren kind als mens te erkennen.