SpaceX lanceert satelliet met Falcon 9, landing mislukt

Na verscheidene keren uitstel is ruimtevaartbedrijf SpaceX er vrijdagavond plaatselijke tijd in geslaagd om met een Falcon 9-raket een satelliet te lanceren. Dat gebeurde vanaf de basis Cape Canaveral, meldt de Washington Post.

Het was op het moment van schrijven nog niet duidelijk of het gelukt was om de herbruikbare eerste trap op een droneschip op zee te laten landen. De trap zou volgens SpaceX wel op weg zijn gegaan naar het landingsplatform.

De satelliet is van het Europese communicatiebedrijf SES, en is bedoeld om hd-video en internet te leveren in Azië. SpaceX is opgericht door Elon Musk, die tevens met Tesla elektrische auto's produceert.

Update, 02.00 uur
De landing van de eerste trap lijkt niet helemaal goed te zijn gegaan. Althans, Elon Musk drukt het op Twitter uit als een 'harde landing', en geeft aan dat hij niet verwachte dat het zou lukken vanwege een 'hete' terugkeer in de atmosfeer.

Update, 03.00 uur
De landing is volgens Yahoo inderdaad mislukt. De rakettrap is daarbij vernietigd, zo heeft SpaceX naar verluidt bevesigd. Maar zoals Musk reeds aangaf is de volgende lancering kansrijker. Onduidelijk is of dat komt door een verbeterd ontwerp, een minder veeleisende lading of anderszins gunstigere omstandigheden. Bij een proefvlucht in december slaagde SpaceX er al wel in om de eerste trap goed te laten landen.