Wereldtitel bobsleeër Melbardis na zinderende finale

Oskars Melbardis heeft in het Oostenrijkse Igls-Innsbruck na een zinderend slot de wereldtitel in de viermansbob veroverd. Samen met remmers Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste en Janis Strenga troefde de door blessures geplaagde Melbardis de Duitser Francesco Friedrich in de laatste van vier runs af.

Friedrich stond na de eerste twee runs op zaterdag stevig aan de leiding, maar zondag was het de dag van Melbardis. Zijn achterstand van 0,41 seconden werd in de derde run al flink verkleind: er bleef nog 0,17 seconden over. De Let liet vervolgens een fenomenale slotrun zien en zette de druk vol op Friedrich. De Duitser kon dat niet aan, want hij maakte de ene na de andere fout. Op het voorlaatste meetpunt, drie bochten voor de finish, was Friedrich nog sneller, maar aan de finish kwam hij 0,04 seconden tekort voor het goud. Brons was op 0,22 seconden voor de Zwitser Rico Peter, met onder meer de Nederlander Bror van der Zijde in zijn slee.

Voor Melbardis was het een bijzondere zege. Het hele seizoen werd hij geplaagd door een hardnekkige rugblessure, waardoor vooral de start vaak ernstig tekort kwam. Zijn vaste remmer in de tweemansbob, Dreiskens, had ook nog eens lang last van zijn achillespees en moest de nodige wedstrijden missen. Pas vlak voor het WK was het duo weer redelijk fit en kon er enigszins normaal gestart worden, met de wereldtitel als gevolg. 

De Nederlandse bob, bestuurd door Ivo de Bruin, werd 27e in het veld van dertig deelnemers. 

De Letten staan bekend om hun razendsnelle starts (Foto: Getty)