Fallout 4-DLC: lees hier de details

Na de teaser van vorige week is ontwikkelaar Bethesda nu ook op de proppen gekomen met details over de verschillende DLC-pakketten die op de planning staan voor Fallout 4. Het gaat in totaal om drie uitbreidingen genaamd Automatron, Wasteland Workshop en Far Harbor. Bethesda heeft al aangegeven dat er later dit jaar nog meer DLC zal volgen.

De eerste DLC, Automatron, verschijnt al in maart, en kost los €9,99. In deze uitbreiding wordt The Mechanist geïntroduceerd, een personage dat ook al in Fallout 3 verscheen. The Mechanist bestuurde in dat deel al een aantal robots en in Fallout 4 laat hij een 'horde kwaadaardige robots' los in de Commonwealth. Volgens de berichten wordt het mogelijk om van de verschillende robots die je verslaat de onderdelen te verzamelen waarmee je uiteindelijk zelf een robot kunt maken. Je kunt deze tot in detail customizen naar smaak, waarbij je volgens Bethesda kunt kiezen uit talloze verschillende lichaamsdelen, pantsers, stemmen, skills, kleuren en wapens, zoals de nieuwe lightning chain gun.

In april verschijnt Wasteland Workshop, die los slechts €4,99 gaat kosten. In Wasteland Workshop kun je vallen maken om levende wezens vast te zetten, van Deathclaws tot Raiders. De officiële beschrijving luidt: "Tam ze, of laat ze tegen elkaar knokken of zelfs tegen je mede-settlers. Ook bevat de DLC vele nieuwe design-opties voor je workshop, zoals Nixi Tube Lighting".

De derde en laatste DLC van deze ronde, Far Harbor, komt in mei uit en is met €24,99 veruit de meest prijzige. In Far Harbor neem je een missie aan van het bekende Valentine's Detective Agency om een jonge vrouw op te sporen en daarmee een geheime kolonie van Synths. Far Harbor is naar eigen zeggen de grootste DLC die Bethesda ooit uitbracht in termen van landoppervlakte. Het speelt zich af voor de kust van Maine en op een mysterieus afgelegen eiland, waar de stralingsniveaus nog veel hoger zijn dan normaal. Hierdoor is er een nog veel wildere, gevaarlijkere omgeving ontstaan. "Begeef jezelf in het groeiende conflict tussen de Synths, de Children of Atom en de locals. Met wie ga je samenwerken, en wat betekent dat voor de rest van de omgeving? Far Harbor biedt de grootste add-on die we ooit hebben gemaakt, met nieuwe faction quests, settlements, dodelijke wezens en dungeons. Wordt nog sterker met nieuwe, hogere levels armor en wapens", aldus Bethesda over Far Harbor.

De aangekondigde DLC-pakketten zijn slechts de eersten in een uitbreidende reeksMeer content zit in de pijplijn voor verderop in 2016, wat volgens Beth 'meer dan 60 euro aan nieuwe Fallout-avonturen en features' gaat bieden. Dat snijdt ook meteen het season pass-onderwerp aan: deze wordt in prijs verhoogd van €29,99 naar €49,99. Niet meteen rage-quitten, de prijs is verhoogd met oog op de toekomstige DLC, maar mensen die al een season pass hadden gekocht voor €29,99 krijgen alle drie hierboven beschreven DLC-pakketten, plus alle toekomstige DLC. Dit als bedankje van Beth voor trouwe fans, fansupport, het standaard riedeltje. De prijsverhoging gaat op 1 maart in, en je kunt tot die tijd nog de oude, allesbevattende season pass aanschaffen. Daarna is de nieuwe prijs voor alle DLC dus €49,99.