EU-parlement stemt in met PNR-deal

De opslag van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen is bijna een feit. Donderdag stemde een commissie van het Europees Parlement in Brussel voor de deal die is gesloten met de Europese lidstaten en de Europese Commissie. Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren stevig onderhandeld mede omdat er zorgen waren over de privacy van burgers.

EU-lidstaten willen de gegevens gaan gebruiken in de strijd tegen terreur en andere zware misdaden. De afgelopen tijd, vooral na de aanslagen in Parijs, hamerden steeds meer landen op de noodzaak van het systeem, zodat de reisbewegingen van terreurverdachten beter kunnen worden gevolgd.

Gegevens zullen een half jaar op naam worden bewaard, daarna worden de gegevens voor nog eens 4,5 jaar opgeslagen, maar dan geanonimiseerd. Het gaat om gegevens die passagiers aan een luchtvaartmaatschappij moeten geven, zoals persoonsgegevens, maar ook de voorkeur voor een maaltijd.

Januari

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is opgelucht dat het PNR bijna een feit is. Volgens hem is dit nodig voor "een veiliger Europa". D66-politica Sophie In 't Veld spreekt over "symboolpolitiek". Zij wijst erop dat de meeste mensen binnen Europa niet met het vliegtuig reizen, bovendien mogen nationale diensten "ongebreideld informatie opslaan" maar is er geen verplichting die ook met anderen uit te wisselen. "Dit biedt geen extra veiligheid."

De Groene fractie dreigt al met een gang naar de rechter.

Waarschijnlijk zal het hele EU-parlement zich in januari uitspreken over de nieuwe wet. Doorgaans wordt het stemgedrag van de bevoegde commissie gevolgd door alle parlementariërs tijdens hun plenaire stemming.

EU-parlement stemt in met PNR-deal
EU-parlement stemt in met PNR-deal (Foto: ANP)