Draghi hamert op hervormingen Griekenland

De Griekse regering moet eerst werk maken van de met haar schuldeisers afgesproken hervormingen. Pas daarna kan over een eventuele schuldenverlichting worden gesproken.

Dat benadrukt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) nog maar eens in een zondag gepubliceerd interview met de Griekse krant Kathimerini. De regeringsploeg van premier Alexis Tsipras zal de komende maanden 'vastberadenheid' moeten tonen, vindt hij.

Griekenland bereikte afgelopen zomer na maanden onderhandelen overeenstemming met de overige eurolanden over een nieuw steunprogramma. In ruil daarvoor moet het land nog meer economische hervormingen doorvoeren dan het de afgelopen jaren al heeft gedaan.

Referendum
Met name premier Alexis Tsipras wordt verweten dat hij de onderhandelingen onnodig lang en moeilijk heeft gemaakt, onder meer door het bereikte resultaat eerst met een negatief stemadvies in een referendum aan het Griekse volk voor te leggen. Hij trad af kort nadat uiteindelijk toch een definitief akkoord was gesloten, maar werd vorige maand herkozen.

Draghi vindt dan ook dat Tsipras en zijn regeringsploeg eerst moeten bewijzen dat zij echt achter de gemaakte afspraken staan. Hij verwelkomt recente uitspraken van de premier zelf, die afgelopen week erkende dat hij het vertrouwen zal moeten herwinnen door de beloofde hervormingen onverwijld door te voeren.

Later zal volgens Draghi een dicussie moeten worden gevoerd over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg op de langere termijn. De ECB heeft zijn zorgen daarover al eerder geuit. Schuldenverlichting zal een 'element' moeten zijn, aldus de centralebankpresident.

Draghi hamert op hervormingen Griekenland
Draghi hamert op hervormingen Griekenland (Foto: ANP)