Oostkust VS maakt zich op voor orkaan

Verscheidene staten aan de oostkust van de Verenigde Staten maken zich op voor de komst van orkaan Joaquin. Virginia, North Carolina, New Jersey en Maryland hebben donderdag alvast de noodtoestand uitgeroepen, al is nog lang niet zeker dat de orkaan daar aan land zal komen. Als dat gebeurt, zal dat komend weekend zijn, verwachten weerkundigen. Maar Joaquin kan ook nog afzwaaien richting de Atlantische Oceaan.

De noodtoestand is een voorzorgsmaatregel. De bevolking wordt opgeroepen voldoende water, voedsel, medicijnen en zaklampen in huis te hebben en voorbereid te zijn op evacuatie. Veel staten hebben de overstromingen en enorme schade van orkaan Sandy van drie jaar geleden nog vers in het geheugen.

Joaquin houdt op dit moment huis op de Bahama's. Op de Caraïbische eilanden ten oosten van Florida worden overstromingen gemeld door een stormvloed. Joaquin is nu een orkaan van de vierde categorie, dat betekent dat hij veel schade kan aanrichten en extreem gevaarlijk kan zijn voor bewoonde gebieden, met windsnelheden tussen 201 en 249 kilometer per uur. Categorie vijf is het zwaarste type orkaan.

Oostkust VS maakt zich op voor orkaan
Oostkust VS maakt zich op voor orkaan (Foto: ANP)