Paus Franciscus aangekomen in Verenigde Staten

Paus Franciscus heeft dinsdag Cuba verlaten en is op weg gegaan naar de Verenigde Staten, waar hij op de luchthaven van Washington wordt ontvangen door president Obama. Het is de vierde keer dat een paus de Verenigde Staten aandoet.

In Amerika staan vele politieke afspraken op het programma van Franciscus. De paus spreekt onder meer het Congres, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden toe.

Het Vaticaan speelde een belangrijke rol bij de diplomatieke toenadering van de VS en Cuba. Met spanning wordt afgewacht of de paus zich in de Verenigde Staten zal uitlaten over het handelsembargo dat de Amerikanen begin jaren zestig tegen Cuba hebben ingesteld. Op Cuba noemde president Raúl Castro het embargo in het bijzijn van de paus gruwelijk.

In december vorig jaar kondigde Obama aan dat de twee landen hun betrekkingen zouden normaliseren. De Verenigde Staten zouden hun isolatiepolitiek ten opzichte van Cuba willen normaliseren. In juli openden de landen weer een ambassade. Op allerlei niveaus wordt ondertussen de normalisering van de betrekkingen aangepakt. Op 28 en 29 september praten de landen bijvoorbeeld over het herstellen van een luchtverbinding.

Update 22.30 uur
Even na vier uur 's middags plaatselijke tijd is het pauselijke vliegtuig van Al Italia aangekomen op de luchtmachtbasis St Andrews. De kerkvader stapte onder luid gejoel uit het toestel, waar hij welkom werd geheten door Obama, zijn vrouw en hun twee dochters.

Een klein halfuur later stapte Franciscus in de auto om naar Washington DC te worden vervoerd. In vergelijking met Obama's wagen, bijgenaamd The Beast, was de pauselijke auto opvallend klein. Voordat de paus instapte moest hij zich zichtbaar inhouden om zich aan het veiligheidsprotocol te houden, en niet op de menigte af te stappen.

Paus Franciscus heeft wel aangegeven dat hij dergelijke landsbezoeken alleen zinnig vindt als er voldoende mogelijkheden zijn voor normaal menselijk contact.

Paus op weg naar Verenigde Staten
Paus Franciscus aangekomen in Verenigde Staten (Foto: ANP)