Bookmakers: Dumoulin favoriet voor historische eindzege Vuelta

Dat wielrenner Tom Dumoulin bezig is aan een ongekend goede Vuelta a España zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn, maar de wedkantoren gaan een stap verder: zij hebben de 24-jarige Nederlander na de monsteretappe van maandag gebombardeerd tot favoriet voor de eindzege.

Voor de loodzware zestiende etappe was rodetruidrager Fabio Aru nog de favoriet, maar Dumoulin verloor er dusdanig weinig tijd dat de Nederlander die rol heeft overgenomen. Bij de meeste wedkantoren kan men nog maximaal 2,2 keer de inzet terugkrijgen voor een historische eindzege van Dumoulin, wat neerkomt op ruim 40% kans dat de jonge Nederlander het daadwerkelijk voor elkaar weet te krijgen. Aru is de grootste concurrent en krijgt met noteringen van rond de 2,7 zo'n 35% kans op de winst. Met ruim zeven keer de inzet is Joaquim Rodriguez de enige andere renner die meer dan 10% kans krijgt van de bookmakers, die verder Rafal Majka als vierde en laatste serieuze kanshebber op het podium zien. 

Voor een podiumplek van Dumoulin krijg je overigens nog maar 1,2 keer de inzet terug, wat te vergelijken is met ongeveer 80% kans dat hij bij de beste drie eindigt. Erik Breukink was met zijn derde plaats in de Tour de France in 1990 de laatste Nederlander die een grote ronde op het podium afsloot. De laatste eindwinnaar was Joop Zoetemelk, die na de Vuelta van 1979 ook de Tour van 1980 op zijn naam schreef.

Voor Dumoulin is alle hoop gevestig op de 38,7 kilometer lange tijdrit van woensdag, met start en finish in Burgos. Zijn achterstand van bijna twee minuten op Rodriguez en Aru zal hij daarin goed moeten maken en zelfs om moeten zetten in een fikse voorsprong, met nog drie pittige etappes op het oog. De achterstand op Majka bedraagt zestien seconden. Aru, Rodriguez en Majka zijn allemaal verre van sterke tijdrijders, waar Dumoulin topfavoriet is om de tijdrit te winnen. Wel is het de vraag hoe goed de Nederlander hersteld is van de loodzware bergetappes, waar hij veel dieper heeft moeten gaan dan normaal.

Dumoulin zal woensdag de tijdrit van zijn leven moeten rijden (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Dumoulin zal woensdag de tijdrit van zijn leven moeten rijden (PRO SHOTS/George Deswijzen)