Aruba kampt met vluchtelingen Venezuela

Niet alleen Nederland kampt met ongecontroleerde toestroom van vluchtelingen. Elders binnen ons koninkrijk speelt een identiek probleem, meldt NRC. Aruba worstelt met de komst van grote groepen vluchtelingen uit het sterk verarmde Venezuela. Het Rode Kruis van Aruba noemt de situatie 'zorgelijk'.

In Venezuela wordt de economische crisis met de dag erger. Het land is een belangrijke olie-exporteur, maar de olie wordt steeds goedkoper. Daardoor is er amper geld om goederen te importeren en dat leidt tot een enorme schaarste aan levensmiddelen.

Voor Venezolanen is Aruba het dichtstbijzijnde toevluchtsoord om de problemen in eigen land te ontvluchten. Het eiland, dat deel uitmaakt van ons koninkrijk, ligt nog geen 30 kilometer uit de kust van Venezuela. De taal op Aruba, het Papiamento, is verwant aan het Spaans dat ze in Venezuela spreken.

Toeristenvisum
Op Aruba wonen al decennia veel latino's. In het eerste kwartaal van 2015 kwamen bijna 38.000 meer Venezolanen het land binnen dan in hetzelfde kwartaal van 2014, schrijft NRC. Ze komen vooral om boodschappen te doen en dollars te pinnen, maar daar blijft het niet bij. Venezolanen komen op een toeristenvisum binnen en gaan vervolgens, illegaal, werk zoeken op Aruba. Ze gaan dus niet meer weg.

De grootste groep Venezolanen komt per vliegtuig. De Arubaanse immigratiedienst heeft daarom de controles op de luchthaven verscherpt. Venezolanen die geen geldige verblijfplaats kunnen opgeven, worden teruggestuurd. Arubaanse werkgevers die Venezolanen illegaal in dienst hebben krijgen flinke boetes.

Aruba
Aruba kampt met de toestroom van Venezolanen.