Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya

Vier jaar na de bloedige aanslag op het eiland Utøya houdt de jongerenorganisatie van de Noorse sociaal-democratische partij daar weer een zomerkamp. Er worden van vrijdag tot zondag meer dan duizend deelnemers verwacht. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

Op 22 juli 2011 richtte Anders Breivik tijdens een jeugdkamp van de partij op het eiland een bloedbad aan. 69 meest jonge mensen kwamen om nadat de Noorse extremist eerder al een bom had laten ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo.

De jongerenorganisatie beseft dat de bijeenkomst omstreden is en de meningen erover verdeeld zijn. "Maar we laten ons deze plek niet ontnemen." Dat zoveel mensen zich hebben ingeschreven ziet de jongerenorganisatie als een bevestiging dat ze een juiste keuze heeft gemaakt. De Noorse Arbeiderspartij houdt al sinds 1950 zomerkampen op Utøya.

Uitdaging
Sinds de aanslag is er houten nieuwbouw gekomen. De cafetaria waar veel mensen werden vermoord moet een leercentrum worden. Op een open plek hangt een stalen ring waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd en waar men kan rouwen.

De jeugdorganisatie ziet het als een uitdaging om van deze plek vol verschrikkelijke herinneringen weer een oord van de vrede te maken. ,,We hopen dat Utøya een wereldwijd symbool van tolerantie en vrede wordt," zei de projectmanager voor het eiland, Jørgen Frydnes, woensdag.

Toespraken
Komend weekeind houden de voormalige premiers Jens Stoltenberg en Gro Harlem Brundtland en het hoofd van de Arbeiderspartij Jonas Gahr Store toespraken voor de jongeren.

Bij de aanslagen op het eiland in het Tyrifjord en de aanslag in Oslo kwamen 77 mensen om. Rechts-extremist Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit.

Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya
Vier jaar na bloedbad weer zomerkamp op Utøya (Foto: ANP)