Obama schrapt straffen van 46 gevangenen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de straffen van 46 gevangenen opgeheven. Veertien van hen waren tot levenslang veroordeeld, maar Obama zei dat hun 'straf niet paste bij hun misdaden'.

De 46 mensen die nu vrijkomen waren veroordeeld voor niet-gewelddadige drugsvergrijpen. "Deze mannen en vrouwen waren geen geharde criminelen", zei Obama. De president verleent geen gratie, wat betekent dat de veroordelingen tegen de 46 blijven staan. Hun resterende straf wordt echter geschrapt.

Obama schreef een brief aan Jerry Bailey, die tot dertig jaar cel was veroordeeld voor een drugsmisdrijf. "Het is nu aan jou om het meeste van deze kans te maken. Het zal niet gemakkelijk zijn en je zal veel mensen tegenkomen die betwijfelen dat mensen met strafbladen kunnen veranderen", schreef de president.

Obama heeft al eerder gezegd dat het strafrechtsysteem in de Verenigde Staten niet eerlijk is en dat dat moet veranderen. Dinsdag houdt de president een toespraak waarin hij zijn plannen uiteen zal zetten. Op donderdag brengt Obama een bezoek aan een gevangenis in de staat Oklahoma, in het kader van een special van Vice News over het Amerikaanse strafrechtsysteem. Nooit eerder bezocht een zittend Amerikaans president een federale gevangenis.