Hof veroordeelt Berlusconi voor corruptie

Een rechtbank in Napels heeft de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdag veroordeeld voor corruptie. Hij werd schuldig geacht aan het omkopen van een senator, om zo de regering van zijn politieke aartsrivaal te verzwakken.

Berlusconi kreeg een celstraf van drie jaar opgelegd, maar omdat de zaak bijna verjaard is, verdwijnt de oud-premier niet achter de tralies. In Italië hoeft iemand zijn straf pas uit te zitten als zijn beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Dit kan jaren duren. De rechter bepaalde tevens dat Berlusconi vijf jaar lang geen publiek ambt mag bekleden, maar ook die straf raakt Berlusconi niet, omdat de zaak in het najaar verjaart.

Berlusconi was niet in de rechtszaal aanwezig om zijn vonnis te horen. "Het is een vonnis dat schokkend oneerlijk en onjuist is", aldus Berlusconi's advocaat Niccolo Ghedini. De oud-premier ontkent alle aanklachten.

Het openbaar ministerie beschuldigde Berlusconi ervan senator Sergio De Gregorio te hebben omgekocht om uit de coalitie te stappen die toemalig premier Romano Prodi steunde. De Gregorio kreeg daar drie miljoen euro voor. De advocaten van Berlusconi ontkennen dat dit is gebeurd en zeiden dat er geen bewijs is van een deal tussen De Gregorio en Berlusconi. Het overstappen naar de andere kant is volgens de advocaten de normaalste zaak van de wereld.

Silvio Berlusconi (Foto: Novum)
Silvio Berlusconi (Foto: Novum)