CL: Uitslag Juventus - FC Barcelona

FC Barcelona heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen. In Berlijn was het krachtsverschil groot, maar bleef Juventus lang in de wedstrijd: 1-3.

Daarmee is Barcelona de eerste club in de historie van het Europese voetbal die twee keer zowel de nationale competitie, de nationale beker als de Champions League heeft gewonnen: de treble. Lang leek het een walk-over te worden, maar dankzij Gianluigi Buffon en het kansen missende Barcelona werd het alsnog een slijtageslag.

In een hectische openingsfase oogden beide ploegen nerveus. Zo stonden Javier Mascherano en Sergio Busquets te klungelen, door tot twee keer toe de bal kinderlijk eenvoudig in te leveren. Toch was het Barcelona dat zich het eerst over de zenuwen heen zette. Dat leidde nog binnen vijf minuten tot de openingstreffer van Ivan Rakitic.

De Kroaat hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken, toen Neymar twee man naar zich toetrok, Andrès Iniesta het strafschopgebied in sprintte en aflegde op Rakitic. Die bleef rustig en zette zijn ploeg op voorsrong.

Barcelona verzuimde vervolgens om verder afstand te nemen van Juventus. In het wervelende eerste half uur dankte de club uit Turijn Buffon dat de finale niet al vroegtijdig beslist was. Het icoon weerhield Daniel Alves met een katachtige reflex van scoren, waarna ook schoten van Suarez prooien waren voor de Italiaan. Aan de andere kant kon Juventus niets uitrichten.

Ook na rust bleef Barcelona de betere ploeg. Juventus drong wel wat aan, maar liet vooral ruimte achter de eigen verdediging. Daar dacht opnieuw Suarez van te profiteren, maar wederom lag Buffon in de weg. Even later stierf een tiqui-taca-aanval van Messi en de Uruguayaan in schoonheid.

Doordat Buffon weergaloos keepte en Barcleona kansen bleef missen, kon Juventus uit het niets de spanning in de wedstrijd helemaal terugbrengen. Een moeizaam verwerkt schot van Carlos Tevez werd in de rebound tot doelpunt gepromoveerd door Alvaro Morata, de beste man aan Juventus-kant: 1-1.

Even leek Juventus aanspraak te maken op de eindzege. Het vertrouwen groeide en Barcelona werd teruggedrongen, maar via een counter trok Barcelona alsnog verdiend aan het langste eind. De beslissende 1-2 van Suarez was identiek aan de gelijkmaker van Morata. Een versnelling en schot van Messi stelden Suarez in de gelegenheid om in tweede instantie de wedstrijd te beslissen. Van een slotoffensief was nauwelijks meer sprake, waarna Neymar diep, diep in de extra tijd nog 1-3 maakte.

De avond in het Olympiastadion in Berlijn stond niet alleen in het teken van de Champions League-winst. Ook het afscheid van Xavi, die voor de vierde keer de cup met de grote oren won, was memorabel. Hij vertrekt naar Qatar om de laatste jaren van zijn carrière nog te cashen. Pirlo maakt een andere oversteek. Hij verhuist vermoedelijk naar de MLS-League, in Amerika. Alleen wel zonder treble. Die is voor de tweede keer voor Barcelona en Xavi: een unicum.