VN organiseren eind mei vredestop Jemen

De Verenigde Naties organiseren deze maand nog een top om een oplossing te vinden voor de crisis in Jemen. De vredesgesprekken moeten 28 mei in Genève beginnen, lieten de VN woensdag weten.

VN-chef Ban Ki-moon heeft alle partijen opgeroepen 'zonder eisen vooraf' aan te schuiven. De enige manier om een eind te maken aan de strijd in Jemen is door middel van 'politieke overeenstemming', zei hij.

De internationaal erkende regering van Jemen, die onder leiding staat van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi, heeft nog niet officieel op de aankondiging gereageerd. Een bron zei wel dat Hadi bij zijn eis blijft dat de Houthi's zich eerst moeten terugtrekken uit de steden en dorpen die ze sinds vorig jaar hebben veroverd. De VN-Veiligheidsraad stelde eerder al dezelfde voorwaarde voor gesprekken.

Het is onduidelijk of de sjiitische Houthi-rebellen van plan zijn mee te doen aan het overleg. Een gespreksronde vorige week in de Saudische hoofdstad Riyad werd door de Houthi's geboycot.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie die tegen de Houthi's strijdt, voerde woensdag opnieuw luchtaanvallen uit in Jemen. In zeker vijf provincies in het noorden van het land werden bombardementen uitgevoerd. De Houthi's zetten de strijd ook voort. Bij beschietingen in de zuidelijke havenstad Aden viel woensdag een dode en drie gewonden.

De VN schatten dat het conflict in Jemen sinds 19 maart aan zeker 1820 mensen het leven heeft gekost. Een half miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.