Herdenking aankomst Molukkers in Nederland

Een groep Molukkers herdenkt zaterdag aan de Lloydkade in Rotterdam de aankomst van hun grootouders in 1951 in Nederland. 'Precies op deze datum en plaats kwamen onze grootouders per boot aan'. aldus Henry Timisela, een van de initiatiefnemers van de herdenking.

Aan de herdenking gaat een lange wandeling van 85 kilometer vooraf. Die begint vrijdag in Tiel. Ongeveer driehonderd mensen lopen naar de herdenkingsplek in Rotterdam. De wandeling staat symbool voor de tocht die de grootouders destijds naar Nederland maakten. Op het laatste moment sluit ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zich aan in de stoet.

Op de herdenkingsplek overhandigen de twee broers en filmmakers Henry en Joshua Timisela hun film Jefta aan Plasterk. De film vertelt het verhaal van een man die zijn vrouw verliest door zwarte magie. Het beeldverhaal geeft een inkijk in de hedendaagse Molukse gemeenschap in Nederland. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 kwamen duizenden Molukkers noodgedwongen naar Nederland omdat ze aan zijde van de Nederlandse kolonisator hadden gevochten.